Aktualno
StoryEditor

Bambi: Jedan od najstrašnijih filmova svih vremena nastavlja slamati srca

28. Svibanj 2017.

Svevremenska filmska priča o Bambiju, preslatkom lanetu i njegovim šumskim prijateljima, koja po nekima simbolizira i smrt nevinog djetinjstva, očarala je i rasplakala naraštaje djece otkako se pojavila u kinima prije 75 godina.

Tužna scena mlade životinje sklupčane uz mrtvu majku koju su ubili lovci jedan je od mitoloških prizora u povijesti kinematografije i mnogi vjeruju da je njome razbijen tabu razgovora o tuzi i smrti pred malenom djecom.

>>>Deset filmskih poslastica koje stižu u 2017. godini

Ta je scena, kažu, potaknula Paula McCartneyja da se krene boriti za prava životinja i postala model za prikazivanje smrti u kasnijim Disneyevim filmovima poput "Kralja lavova".

"Ako pričate priču o životinjama u šumi, smrt je njezin sastavni dio. Ako želite biti iskreni, ne možete to izostaviti. Pitanje je samo kako to napraviti, kako pripremiti publiku", rekao je Paul Felix, animator u Disneyevim studijima u Burbanku.

https://www.youtube.com/watch?v=nLvX-erABqY

Bambi, animirani film nastao po dječjem klasiku austrijskog pisca Felixa Saltena, objavljen je u kolovozu 1942. godine.

Bambi nije jedini Disneyjev film koji govori o traumama djetinjstva, ali i dalje je u vrhu popisa najtužnijih trenutaka u kinematografiji.

>>>VIDEO: John Wick 2 – apsolutno remek-djelo filmske akcije

Časopis Time otišao je i dalje od toga pa je Bambija uvrstio među 25 najstrašnijih filmova svih vremena, uz bok "Istjerivača đavola", "Frankensteina" ili "Noći živih mrtvaca".

"Bambi je bio remekdjelo. Uz dotad nezamislivu upotrebu boje, Walt Disney je angažirao djecu za sinkronizaciju glasova glavnih likova", naglašava Felix.

Donnie Dunagan danas ima 82 godine, a bilo mu je osam kada je snimao glas Bambija. I živo se sjeća Walta Disneyja.

"Nisam imao pojma da je on ‘glavni‘. Bio je radnik, bilo ga je posvuda, svima je pomagao, uskakao, bio je vrlo revan i sa svima je imao odličan odnos", kaže Dunagan.

26. svibanj 2022 09:37