Aktualno
StoryEditor

Biškup: U idućem kvartalu otvorit će se 100 tisuća novih radnih mjesta

13. Ožujak 2018.

Na razini cijele Hrvatske očekuje se porast zapošljavanja od 29 posto u sljedećem tromjesečju, ali to se neće odraziti na BDP, najavio je Nebojša Biškup, direktor Manpower Hrvatske, predstavljajući rezultate istraživanja provedenog na više od šesto hrvatskih poslodavaca, u utorak u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Poslodavci u Hrvatskoj optimistični su u vezi sa svojim planovima zapošljavanja u drugom tromjesečju 2018. godine. Čak 33 posto njih najavilo je povećanje broja zaposlenih, 4 posto njih izjavilo je da očekuje pad zaposlenosti u svojim tvrtkama, dok 57 posto poslodavaca tvrdi da neće biti nikakvih promjena u sljedećem tromjesečju. Ti podaci rezultiraju prognozom rasta zapošljavanja od 29 posto, pojasnio je Nebojša Biškup.

>>>Unatoč najvećem rastu, zaposlenost u Hrvatskoj najniža u EU

- Istraživanje o prognozama zapošljavanja u drugom tromjesečju ove godine pokazuje da su hrvatski poslodavci vrlo optimistični kad je u pitanju rast broja novih radnih mjesta u sljedećem kvartalu. Dosta tog samopouzdanja iskazanog u istraživanju ima svoj temelj u sezonskom zapošljavanju, koje raste kako se približavamo ljetnim mjesecima i novoj turističkoj sezoni. Stoga treba biti oprezan jer ne možemo sa sigurnošću tvrditi da će se tako dinamičan ritam zapošljavanja nastaviti i u drugom dijelu godine, izjavio je Nebojša Biškup.

[caption id="attachment_328163" align="aligncenter" width="752"]Biškup Nebojša Biškup, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Gledajući po regijama, predvodnice porasta zapošljavanja bit će zapadna i južna Hrvatska s 40, odnosno 37 posto, dok su iza njih istočna s 27 i središnja s 25 posto.

>>>Pažnja, pretplatnicima Lidera darujemo vrijedne coach stipendije

Gledano po sektorima, najveći se porast, onaj od 48 posto, očekuje u ugostiteljstvu i turizmu, što je i očekivano s obzirom na sezonsku prirodu hrvatskog gospodarstva. Sljedeći snažan sektor je građevinski sektor u kojem neto prognoza zapošljavanja iznosi 46 posto, a prati ga proizvodnja s 33 posto, dok je i javni sektor najavio porast zapošljavanja od 16 posto.

Neto prognoza zapošljavanja broj je koji se dobiva tako što se od postotka poslodavaca koji najavljuju porast zapošljavanja oduzme postotak onih koji predviđaju smanjenje.

Govoreći o apsolutnim brojkama, Nebojša Biškup najavio je da očekuje preko 100 000 novih radnih mjesta, od čega će samo turizam biti odgovoran za više od polovice istih, dok će ostatak biti vidljiv u građevinarstvu i proizvodnji.

>>>HZZ: Nezaposlenost 20% manja nego prošle godine

Jedan od razloga zbog kojih optimističnu procjenu porasta zapošljavanja treba uzeti s rezervom je potencijalna nemogućnost popunjavanja tih radnih mjesta. Razlog za to je, navodi Biškup, neadekvatna imigracijska politika.

- Bez obzira na optimizam hrvatskih poslodavaca, ne vjerujemo da će Hrvatska ostvariti rast BDP-a upravo zbog nedostatka jasne imigracijske politike. Kvote nisu imigracijska politika. Bez nje nećemo moći popuniti novootvorena radna mjesta, izjavio je.

Kad je riječ o zemljama iz regije, Biškup navodi da Slovenija ima vrlo proaktivnu politiku zapošljavanja i jasnu imigracijsku politiku, koja je primarno usmjerena na zemlje iz sastava bivše Jugoslavije te da je stoga njihova procjena porasta zapošljavanja od 15 posto puno indikativnija za eventualni rast BDP-a.

[caption id="attachment_328164" align="aligncenter" width="750"] Nebojša Biškup, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Istraživanje tvrtke ManpowerGroup o planovima zapošljavanja koje se u svijetu provodi više od 55 godina, ove je godine po prvi puta provedeno i u Hrvatskoj te je u njemu sudjelovalo 620 poslodavaca iz cijele zemlje. Istraživanje se provodi tromjesečno i kvantificira namjere poslodavaca u danom razdoblju - hoće li povećati ili smanjiti broj zaposlenika u svojim tvrtkama tijekom sljedećeg razdoblja od tri mjeseca.

Dodatne podatke potražite u prezentaciji.

24. veljača 2024 13:11