Aktualno
StoryEditor

Blue Planet II: Attenborough upozorava na ‘sveprisutnu‘ plastiku

17. Listopad 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=_38JDGnr0vA

David Attenborough pozvao je svijet da smanji uporabu plastike u cilju zaštite okoliša u BBC-evoj seriji Blue Planet II koja pokazuje štetu koju taj materijal uzrokuje morskom životu, prenosi Guardian. U svom govoru prilikom lansiranja serije, koja će se emitirati 16 godina nakon izvornog serijala, Attenborough je kazao da akciju redukcije plastike treba početi provoditi odmah, te da čovječanstvo budućnost planeta drži na dlanu.

Pozivi na smanjenje korištenja plastike dolaze iz cijelog svijeta, a prošlog tjedna bivši šef Asda Andy Clarke kazao je da supermarketi moraju prestati koristiti plastičnu ambalažu.

>>>Pametni telefoni negativno utječu na okoliš

U cijelom svijetu potrošači svake minute kupe milijun plastičnih boca, a proizvodnja plastike u sljedećih 20 godina će se udvostručiti, dok će se do 2050. godine učetverostručiti. Više od osam milijuna tona plastičnih boca bačeno je u ocean, a nedavno istraživanje pokazalo je da milijarde ljudi diljem svijeta piju vodu onečišćenu plastikom. Emisija Blue Planet II prikazivat će dokaze da plastika u oceanima putuje tisućama milja od kopna, te zabrinjavajuće scene albatrosa koji nesvjesno plastikom hrane svoje mladunce.

Nova serija ima sedam epizoda, te se očekuje kako će postati globalni hit. Program je već sada prodan u više od 30 zemalja, a prva epizoda emitirat će se na kanalu BBC One u nedjelju 29. listopada.

>>>Marchionne: Električna vozila potencijalno su štetna po okoliš

Attenborough je kazao da su plastika i globalno povećanje temperature dva najveća problema za život u oceanu.

- Ne znam što ćemo učiniti vezano uz porast temperature oceana za 1.5 stupanj, no znam da već sada možemo nešto učiniti po pitanju plastike, kazao je Attenborough.

Iako nije precizirao što se sve može učiniti, no smanjenje broja plastične ambalaže i vrećica u supermarketima će biti značajan korak. Upozorio je da bez obzira što ne živimo u državama koje su najveći zagađivači oceana, svi imamo izravan utjecaj, te se svako zagađenje reflektira na cijeli svijet.

19. travanj 2024 09:06