Aktualno
StoryEditor

Borzan imenovana izvjestiteljicom EU parlamenta za različitu kvalitetu proizvoda

06. Prosinac 2017.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu (EP) Biljana Borzan (SDP) imenovana je izvjestiteljicom Europskog parlamenta za različitu kvalitetu proizvoda na istoku i zapadu EU i bit će glavna autorica prvog dokumenta Europskog parlamenta o toj temi, izvijestili su u utorak iz osječkog ureda eurozastupnice Borzan.

>>>Borzan ‘pomaknula planinu’: HiPP u Hrvatsku šalje proizvode identične onima u Njemačkoj

U priopćenju za javnost Borzan ističe kako je usvojen njezin prijedlog da Europski parlament o ovome pitanju "konačno iznjedri službenu poziciju". Dodaje kako će biti autorica većeg dijela dokumenta, onoga, koji se odnosi na razlike u kvaliteti kod prehrambenih proizvoda, dok će kolegica iz Češke Olga Sehnalova biti zadužena za neprehrambene proizvode.

U uredu podsjećaju kako je Borzan, u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu, provela istraživanje kvalitete proizvoda u Hrvatskoj i Njemačkoj koje je obuhvatilo i neprehrambene proizvode te da je, nakon objave rezultata, prozvani proizvođač dječje hrane ‘HIPP‘ najavio povlačenje manje zdrave kašice s hrvatskog tržišta i zamjenu s njemačkom, dok je predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker "osudio problem s najviše razine".

>>>Borzan: Debakl oko prijave za EMA-u pamtit će nam se i za ubuduće

- Više od 70 posto građana RH smatra da nas multinacionalne korporacije tretiraju kao građane drugog reda. Moje istraživanje je potvrdilo da su proizvodi na našem tržištu lošije kvalitete te su čak i skuplji. Trud se isplatio i danas Europski parlament kreće u izradu službene pozicije, istaknula je Borzan i dodala kako je već u kontaktu s predstavnicima potrošačkih udruga i industrije.

10. prosinac 2023 09:11