Aktualno
StoryEditor

Države članice trebaju imati tijelo koje jamči isplatu nepodmirenih potraživanja zaposlenika

07. Studeni 2018.

Bez obzira na najavljeno pripajanje Agencije za osiguranje radničkih tražbina Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, ravnatelj Ivan Madunić uvjeren je da će se ići u smjeru povećanja socijalne sigurnosti najugroženijih radnika. Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT) javna je ustanova pod nadležnošću ministarstva rada i mirovinskoga sustava i kao prvostupanjsko javnopravno tijelo provodi postupke osiguranja i isplate dijela radničkih tražbina u slučaju stečaja poslodavca, i u slučaju blokade računa poslodavca.

U slučaju stečaja poslodavca Agencija osigurava i na teret državnog proračuna isplaćuje dio stečajnih tražbina iz radnog odnosa, na društveno prihvatljivoj razini, preuzima procesna prava u stečajnom postupku u visini isplaćenih tražbina, radi povrata sredstava u državni proračun, predstavlja instituciju za razmjenu informacija i aktivnosti s nadležnim garancijskim institucijama država članica Europske unije u slučajevima poslovnih aktivnosti na području dvije ili više država članica.

>>>Cerinski: Trećina hrvatskih tvrtki odlučuje povisiti cijene usluga jer ne može naplatiti potraživanja

Agencija je osnovana Zakonom o osiguranju radničkih tražbina i na njeno osnivanje i djelokrug primjenjuje se Direktiva Europskoga parlamenta i Vijeća o zaštiti zaposlenika u slučaju insolventnosti njihovog poslodavca u kojoj se izravno propisuje da države članice trebaju osnovati tijelo koje jamči isplatu nepodmirenih potraživanja zaposlenika.

U razdoblju od svog osnivanja iz 2008. godine Agencija je isplatila ukupno 582 milijuna kuna radničkih tražbina za 39.873 radnika. Agencija izravno sudjeluje i u dijelu provedbe Zakona koji se odnosi na obvezu poslodavca da zahtjeva provedbu ovrhe na svojim novčanim sredstvima za iznos obračuna neisplaćene plaće odnosno naknade plaće u korist radnika, tj. blokira svoj račun. Ova odredba Zakona o osiguranju radničkih tražbina polučila je pozitivni učinak. U studenom 2015. bilo je 3.100 poslodavaca kojima je izrečena od strane Inspektorata rada mjera privremenog osiguranja naplate utvrđene obveze pljenidbom i zabranom raspolaganja novčanim sredstvima za neisplaćene plaće za 8.951 radnika, dok je u srpnju 2018. broj poslodavaca bio 568, a broj radnika kojima poslodavac u zakonskom roku nije isplatio plaću je 1.900.

>>>Pavić: Lex Agrokor spriječio rebalans proračuna zbog potencijalnih tražbina radnika

- Bez obzira na ustrojstveni oblik ono što se neće mijenjati je zaštita socijalnog minimuma radnika u slučaju stečaja poslodavca ili u slučaju blokade računa poslodavca zbog neisplate plaća. Vlada RH neće odustati od osiguranja socijalnog minimuma radnika. Uvjeren sam da će se ići i u smjeru povećanja socijalne sigurnosti najugroženijih radnika – kaže ravnatelj AORT-a Ivan Madunić.

Zaštita materijalnih prava iz radnog odnosa radnika u slučaju otvaranja stečajnog postupka kao i zaštita prava na isplatu plaće i naknade plaće iz radnog odnosa radnika u slučaju blokade računa poslodavca, nakon 01.01.2019. godine će se provoditi, a kao i do sada, u zakonom propisanim rokovima i s pravima propisanim Zakonom.

13. travanj 2024 12:44