Aktualno
StoryEditor

Duić: Do 2050. moguće je zamijeniti fosilno gorivo

13. Lipanj 2017.
Piše:
Sanja Mikolčević Petrušić

Neven Duić, profesor sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, izložio je koliko je nužna Hrvatska energetska tranzicija i objasnio kakvu energetsku strategiju treba Hrvatska upozorivši da se dogodila velika promjena u svijetu energetike. Rekao je kako će nadolazeća energetska tranzicija donijeti promjene u energetici  i sustavi će raditi sa znatno višim udjelom obnovljivih izvora i otvoriti nova radna mjesta kroz energetsku učinkovitost, masovnu promjenu u transportu kroz upotrebu električnih motora i veću primjenu centraliziranih toplinskih sustava. Nove tehnologije omogućit će prihvaćanje veće količine energije proizvedene iz sve jeftinijih tehnologija za korištenje energije vjetra i sunca.

>>> Kakvu energetsku strategiju treba Hrvatska?

- Vjetar i solar najjeftiniji su i najpoželjniji energenti i u njih se u Europi sve više investira. Obnovljivi izvori su jedina prava strategija koju Hrvatska treba primijeniti. Treba reći ne fosilnim gorivima i potpuno promijeniti energetski sustav. Hrvatskoj kronično nedostaju kapaciteti vjetra i solara, a budući je Danska došla do 42 posto korištenja vjetra, to potvrđuje da  je to itekako moguće. Dogodila se tektonska promjena u energetici kada je pala cijena solara i to bi i Hrvatska trebala iskoristiti, jer je to postalo jako isplativo. No, Hrvatska je slaba, zaostala i solarni sektor nam je izuzetno loš, iako je u njemu velik potencijal. Solarizacija na krovovima kuća je već dugo isplativa, a potencijal leži i u otvaranju novih radnih mjesta. Struja na bazi topline jeftinija je od biomase i plina, a tu jeftinu struju treba proširiti po cijeloj Europi. Nadam se da će do 2020. cijela Europa biti povezana i da ćemo imati jeftinu energiju, kao Danska i Njemačka – izložio je profesor Duić.

>>> Konferencija o energetici: Stanje u energetici s pozicije investitora

Istaknuo je kako u Hrvatskoj ima mjesta za 2000 MW solara i 2000 MW vjetra,  ali budući da je cijeli proces na strani investicije, bitno je pažljivo odraditi tu strategiju, s 50-100 MW vjetra i solara godišnje.  Kao važnu komponentu Duić je spomenuo  i elektromobilnost, te podatak da je samo prošle godine u Europi registrirano 800 000 električnih automobila.

- Do 2050. moguće je zamijeniti fosilno gorivo – zaključio je profesor Duić.

23. travanj 2024 20:31