Aktualno
StoryEditor

DZS: Građevinski radovi u listopadu porasli 4,6 posto

27. Prosinac 2017.

Obujam građevinskih radova bio je  u listopadu za 4,6 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, što je najveći rast zabilježen u ovoj godini, a i veći u odnosu na prosjek u Europskoj uniji, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema privremenim, sezonski i kalendarski prilagođenim podacima DZS-a, indeks obujma građevinskih radova u listopadu je u odnosu na rujan veći za 3,1 posto.

Na godišnjoj je razini obujam radova izvedenih na zgradama u listopadu, u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec povećan za 15,5 posto, dok je na ostalim građevinama bio manji za 3,4 posto.

>>>HTZ: U prvih 20 dana prosinca 181 tisuća turista više nego lani

Službena statistika u ostale građevine ubraja one koje nisu zgrade, poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i sl.

Podaci DZS-a pokazuju da je u ovogodišnjem listopadu 54,9 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 45,1 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima.

Pritom je na zgradama odrađeno 49,5 posto radnih sati građevinara, a na ostalim građevinama 50,5 posto.

Po podacima DZS-a, u prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje građevinska je aktivnost prema izvornim indeksima porasla za 1,8 posto. Pritom su radovi na zgradama povećani za 6,9 posto, dok je obujam radova na ostalim građevinama smanjen za tri posto.

Hrvatska gospodarska komora ističe da je u listopadu zabilježen najsnažniji međugodišnji rast obujma radova u ovoj godini. To je istodobno i prvi put u ovoj godini da je stopa rasta građevinske aktivnosti u Hrvatskoj nadmašila prosječnu stopu rasta u EU28.

>>>Bolnički limiti u 2018. viši za 300 milijuna kuna

- Pri nastavku gospodarskog rasta, probuđenom interesu za stanogradnjom te niskim kamatnim stopama i visokom iznosu raspoloživih sredstava iz fondova EU očekujemo nastavak i dinamiziranje rasta građevinske aktivnosti koji će biti ograničen nedostatkom radne snage u građevinskom sektoru. Pozitivne izglede potvrđuju i podaci o izdanim građevinskim dozvolama s obzirom na to da je u prvih deset mjeseci ove godine izdano 22,7 posto više dozvola nego u istom razdoblju prošle godine, pri čemu simultano raste broj izdanih dozvola za zgrade i za ostale građevine, kažu u Komori.

19. travanj 2024 16:21