Aktualno
StoryEditor

Ekolozi: Danas smo potrošili ‘godišnji proračun‘ obnovljivih izvora Zemlje

02. Kolovoz 2017.

Čovječanstvo će do srijede iskoristiti svoje "dopuštene" planetarne resurse poput vode, tla i čistog zraka koje Zemlja može obnoviti u 2017. godini. To znači da će čovječanstvo ostatak godine živjeti na "kreditu," navodi se u izvješću ekoloških grupacija WWF i Global Footprint Network.

"Dan prekoračenja" stigao je jedan dan prije no što je to bio slučaj u 2016. godini.

>>>Znanstvenici: U tijeku je šesto masovno izumiranje vrsta

- Do 2. kolovoza 2017., iskoristit ćemo više prirodnih resursa nego što naš planet može obnoviti tijekom cijele godine, navode skupine u priopćenju koje prenosi Phys.org.

- To znači da smo u sedam mjeseci emitirali više ugljika nego što oceani i šume mogu apsorbirati tijekom jedne godine, uhvatili smo više ribe, srušili više stabala i konzumirali više vode nego što ih je Zemlja mogla proizvesti u istom razdoblju, navode organizacije.

Da se zadovolje potrebe čovječanstva po trenutačnim stopama potrošnje, bio bi nam potreban 1,7 planeta. Izračunato je da od 1986. godine, prekoračenje "proračuna" stiže svake godine sve ranije.

Godine 1993. bio je 21. listopada, 2003. godine 22. rujna, a 2015. godine 13. kolovoza.

Emisije stakleničkih plinova od ugljena, nafte i plina čine 60 posto ekoloških "tragova" čovječanstva na planetu, rekla je skupina. Pojedinci ipak mogu pridonijeti zaustavljanju i na kraju preokretanju trenda prehranom manje mesa, potrošnjom manje goriva i smanjivanjem otpada, rekli su u izvješću.

28. travanj 2024 06:40