Aktualno
StoryEditor

Financijski izvještaji za 2016. - Izjednačeni rokovi za podnošenje Fini i Poreznoj upravi

26. Veljača 2017.

Trgovačka društva i drugi poduzetnici obvezni su do 30. travnja 2017. sastaviti i svojim mjerodavnim tijelima predočiti godišnje financijske izvještaje za 2016. Financijski izvještaji ujedno služe za statističke svrhe i dostavljaju se Financijskoj agenciji koja ih prikuplja i obrađuje u sklopu programa statističkih istraživanja. Kraj travnja 2017. ujedno je krajnji rok do kojega poduzetnici kojima je kalendarska godina jednaka poreznoj podnose prijavu poreza na dobit za 2016. Sada su ti rokovi izjednačeni, pa se i Fini i Poreznoj upravi podaci dostavljaju do 30. travnja za prethodnu godinu.

>>>Nova zakonska obveza – Pripremite se za pisanje nefinancijskih izvještaja

Poduzetnici kojima je porezna godina različita od kalendarske dostavljaju prijavu poreza na dobit u roku od četiri mjeseca nakon proteka porezne godine, ali za statističke svrhe moraju dostaviti podatke svedene na kalendarsku 2016. Rok za dostavljanje financijskih izvještaja za javnu objavu ponovno je vraćen na 30. lipnja. Financijske izvještaje za 2016. treba do 30. lipnja 2017. dostaviti Financijskoj agenciji radi javne objave. Poduzetnici mogu, kao i prijašnjih godina, istodobno predati izvještaje za statističke svrhe i za javnu objavu, ali tada do 30. travnja.

Tko i kada

Zakonom o računovodstvu određeno je koje izvještaje treba sastaviti određeni poduzetnik, ovisno o tome je li klasificiran kao mikro, mali, srednji ili veliki poduzetnik. Mikro i mali poduzetnici sastavljaju izvještaj o financijskom položaju (bilanca), račun dobiti i gubitka i bilješke uz financijske izvještaje. Sadržaj podataka u tim izvještajima služi za statističko prikupljanje podataka i svi su ih poduzetnici dužni dostaviti Financijskoj agenciji do 30. travnja zajedno s dodatnim podacima. Sadržaj dodatnih podataka djelomično je proširen u odnosu na prethodne godine. Izmijenjena je i početna, referentna stranica, pa se traže podaci o tome je li podnositelj autonomno društvo ili ima maticu; ako ima maticu, traže se podaci o tom nadređenom društvu, treba odgovoriti na pitanje je li u izvještajnom razdoblju bilo poslovne aktivnosti i dr.

Uz te izvještaje, srednji i veliki poduzetnici trebaju sastaviti i dostaviti za javnu objavu i izvještaj o novčanom toku, izvještaj o promjenama kapitala i godišnji izvještaj.

Uz te izvještaje, srednji i veliki poduzetnici trebaju sastaviti i dostaviti za javnu objavu i izvještaj o novčanom toku, izvještaj o promjenama kapitala i godišnji izvještaj. Poslovni subjekti koji podliježu reviziji dužni su uz financijske izvještaje za javnu objavu dostaviti i izvješće revizora, a svi su poduzetnici, neovisno o veličini, dužni za javnu objavu dostaviti odluke svojih mjerodavnih tijela o utvrđivanju godišnjih financijskih izvještaja i odluke o raspodjeli dobiti odnosno pokriću gubitka. Povezani poduzetnici sastavljaju i konsolidirane financijske izvještaje u kojima se iznose podaci o poslovanju grupe kao cjeline. Konsolidirane izvještaje sastavlja matica za cijelu grupu. Subjekti od javnog interesa koji obavljaju djelatnost rudarstva i vađenja i djelatnost sječe primarnih šuma dužni su sastaviti i izvještaj o plaćanjima u javnom sektoru, a ako su matična društva, tada i konsolidirani izvještaj o plaćanjima u javnom sektoru.

Što treba navesti

Financijski izvještaji sastavljaju se u skladu sa Zakonom o računovodstvu i na temelju njega donesenom Pravilniku o strukturi i sadržaju godišnjih financijskih izvještaja, na propisanim formularima i dostavljaju se Financijskoj agenciji u elektroničkom obliku. Mikro, mali i srednji poduzetnici sastavljaju izvještaje na temelju pravila priznavanja i mjerenja propisanih Hrvatskim standardima financijskog izvještavanja, osim ako su u skupini subjekata od javnog interesa. Veliki poduzetnici i subjekti od javnog interesa, neovisno o veličini, dužni su se pri sastavljanju financijskih izvještaja držati međunarodnih standarda financijskog izvještavanja. Subjekti koji sastavljaju izvještaje prema međunarodnim standardima, uz nabrojene izvještaje, moraju sastaviti i onaj o sveobuhvatnoj dobiti. Ovisna društva čije izvještaje uz primjenu međunarodnih standarda konsolidira matica mogu izabrati sastavljanje izvještaja prema hrvatskim ili međunarodnim standardima financijskog izvještavanja.

Srednji i veliki poduzetnici dužni su u sklopu godišnjeg izvještaja sastaviti i izvješće poslovodstva, zajedno s opisom najvažnijih rizika i neizvjesnosti s kojima se društvo suočava.

Srednji i veliki poduzetnici dužni su u sklopu godišnjeg izvještaja sastaviti i izvješće poslovodstva, zajedno s opisom najvažnijih rizika i neizvjesnosti s kojima se društvo suočava. Mikro i mali poduzetnici nisu dužni sastavljati izvješće poslovodstva, ali su obvezni u bilješkama objaviti podatke o otkupu vlastitih dionica. Subjekti od javnog interesa moraju u godišnje izvješće uključiti izjavu o primjeni kodeksa korporativnog upravljanja koja mora sadržavati informacije o kodeksu upravljanja koji je poduzetnik bio obvezan primijeniti, o kodeksu koji je dobrovoljno primjenjivao, o možebitnim odstupanjima od kodeksa upravljanja i dr.

Tko je odgovoran

Uprava trgovačkog društva odgovorna je za sastavljanje financijskih izvještaja. Računovodstvene službe i računovodstveni stručnjaci samo pripremaju podatke za upravu društva, ali uprava društva ih potpisuje. Ako se uprava sastoji od više članova i izvršnih direktora, svi članovi uprave i svi izvršni direktori upisani u trgovački registar potpisuju financijske izvještaje. Odluku o utvrđivanju financijskih izvještaja i odluku o raspodjeli dobiti odnosno pokriću gubitka donosi skupština društva.

>>>Kako će objava kvartalnih financijskih izvještaja utjecati na cijenu dionica?

25. travanj 2024 15:24