Aktualno
StoryEditor

Foodwatch traži strožu europsku regulativu za zaštitu potrošača od zagađene hrane

10. Srpanj 2018.

Organizacija za zaštitu potrošača Foodwatch pozvala je u utorak Europsku uniju da postroži regulativu o zagađenoj i nezdravoj hrani, godinu dana nakon skandala s jajima zagađenima insekticidom fipronilom.

- EU ne štiti 500 milijuna potrošača u Europi od opasnosti po zdravlje i prevara na tržištu hrane, rekao je u utorak čelnik Foodwatcha Thilo Bode uoči konferencije za novinare u Bruxellesu.

>>>Hrana iz restorana organizam puni plastifikatorima

Organizacija zahtijeva promjene europske regulative o hrani kako bi se hrana mogla pratiti kroz cijeli lanac proizvodnje. Žele također brže i potpunije informiranje javnosti u slučaju kršenja tih propisa.

Regulativa je stupila na snagu 2001. godine nakon skandala s "bolesti kravljeg ludila". U travnju ove godine propisi su izmijenjeni kako bi se poboljšala procjena rizika, a u Foodwatchu upozoravaju da promjene nisu dovoljne.

Podsjećaju tako na skandal s jajima zagađenim fipronilom, insekticidom čija primjena nije dopuštena na životinjama koje se koriste za prehranu ljudi.

>>>Zbog sumnji na insekticid širokog spektra opozvana jaja nizozemskog Ekoplaza

Pred godinu dana fipronil je otkriven u milijunima jaja u najmanje 45 zemalja, uključujući 26 od 28 članica EU-a. Zemlje su o kontaminaciji informirane putem sustava brzog uzbunjivanja o opasnostima u hrani namijenjenoj ljudima i životinjama (RASFF).

U Foodwatchu ističu da je javnost o kontaminaciji doznala dva mjeseca nakon pojave prvih naznaka. Tako su danas, između ostalog, zatražili objavu imena proizvođača i proizvoda u slučaju prevare ili rizika za zdravlje.

20. travanj 2024 02:53