Aktualno
StoryEditor

Generation Management: Dujmović - ključne su obitelji, obiteljske strategije su katastrofa

13. Prosinac 2017.

Ne generalizirajmo i ne dozvolimo stereotipe kada su u pitanju generacije jer sve generacije imaju isti sustav vrijednosti, zaključila je Marinela Dropulić Ružić, znanstvena suradnica i konzultantica, na panelu na temu ‘Može li HR upravljati generacijama i time donijeti vrijednost kompaniji‘, koji je održan u sklopu Liderove konferencije Generation Management.

Da je HR otišao previše u stereotipe, misli Vladimira Senčar Perkov, direktorica Sektora upravljanja ljudskim resursima u Ini.

>>>Otvorena konferencija Generation Management: Pavić pozvao mlade da odu u inozemstvo, ali da se vrate

- Događaju se nove tehnologije i nove generacije su otvorenije, kao HR moramo rasvijetliti da tu nema spektakularnih razlika, to su povijesni konteksti, a u povijesnom kontekstu tehnologija je ta koja je drugačija. Sve ovisi o industriji, tehnologija se mijenja i okolnosti se mijenjaju, rekla je.

Puno toga utječe na to kako se individualno ponašamo, ako hoćemo tražiti stereotipe, možemo ih naći u svim skupinama, istaknula je Marija Felkel, članica Uprave i glavna direktorica za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma.

- Danas se stvorila jedna fama koja je nepotrebna, a puno više razlika je unutar promatrane skupine nego među različitim skupinama. Mislim da je to normalno i generacijski prirodno, došla je jedna smjena tehnologije i došla je promjena u svijetu. Trebamo se baviti radnom snagom, trebamo se baviti time da imamo raznolikosti. Rezultate ćemo ostvariti samo s raznolikom radnom snagom. Svi smo odgovorni za vlastiti razvoj, nije sve samo generacija, zaključila je Felkel.

>>>Orsolya Nemes: Generacijske razlike pretvaraju borbu između talenata u borbu za talente

Marijana Đuzel, direktorica Ljudskih potencijala, organizacije i pravnih poslova u Ericssonu Nikoli Tesli istaknula je da su generacijske razlike postojale i uvijek će postojati te da okolnosti utječu na svaku generaciju.

- Ne možemo govoriti o generaciji kao o jednoj skupini individua koji su u potpunosti jednake, svi se oni razlikuju.

Razlika između Z generacije i svih ostalih je veća nego između bilo čega drugoga, istaknuo je Nikola Dujmović, predsjednik Uprave tvrtke Span.

- Mi imamo jednu malu firmu koja se bavi umjetnom inteligencijom, gdje je milenijac, četiri godine stariji od pripadnika Z generacije, izluđen međusobnim odnosom i ne razumije ih, a 25 godina je mlađi od mene. O razlikama u generaciji ćemo moći pričati, kad ćete moći svi vi - psiholozi, stručnjaci i znanstvenici prepoznati iza pet zastora, tko je Y ili Z generacija. Mi jako volimo mlade i uopće nemamo predrasuda, rekao je Dujmović, dodavši da su obiteljske strategije katastrofa te da je je u Hrvatskoj ključna obiteljska strategija, osim ako nemaš apartman na moru ili se zaposliš u državnoj upravi.

25. travanj 2024 20:24