Aktualno
StoryEditor

‘Gig‘ ekonomija: Gotovo svi novostvoreni poslovi u Americi su privremeni i/ili prekarni

05. Studeni 2017.

Istraživači otkrivaju kako je 94 posto radnih mjesta koja su u posljednjih deset godina stvorena u Sjedinjenim Američkim državama bilo ‘alternativne naravi‘, odnosno od 10 milijuna radnih mjesta većina njih nije imala konvencionalni karakter zapošljavanja, piše Quartz.

>>>Ministri rada EU dogovorili reformu o izaslanim radnicima

Alternativni rad karakterizira se kao privremeni ili nestabilan rad koji se najčešće odnosi na nezavisne izvođače radova.

Izvorni cilj istraživanja bio je utvrditi veličinu ‘gig ekonomije‘, a istraživači su ostali zatečeni velikom stopom rasta alternativnog rada. U periodu između 1995. i 2005. količina takvog rada gotovo pa je stagnirala, a nakon toga je od 2005. do 2015. primjetan značajan rast broja nezavisnih izvođača radova i radnika od strane outsourcing firmi, kao što su domari koji rade na puno radno vrijeme, međutim plaćeni su od strane firme koja pruža usluge iznajmljivanja domara.

>>>Državni damping na tržištu rada

Broj prekarnih i drugih atipičnih radnih odnosa je tijekom ‘Globalne recesije‘ eksplodirao i u EU, gdje se vodi javna rasprava o dugoročnim, demografskim i ekonomskim, posljedicama nestabilne ‘gig ekonomije‘.

>>>EK traži veću zaštitu radnika u gig ekonomiji

Je li ta promjena dobra ili loša ovisi o onome kakve poslove ljudi žele. Za grafičke dizajnere i pravnike koji ne žele svaki dan raditi u uredu, neovisan rad je odličan izbor. No, za one koji žele raditi u nekom administrativnom ili upravnom uredu alternativni rad samo otežava situaciju.

27. travanj 2024 19:21