Aktualno
StoryEditor

Grabar-Kitarović: Luka Rijeka mogla bi postati ‘sredozemna vrata‘ za izraelsku robu

30. Srpanj 2019.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u utorak, trećeg dana državnog posjeta Izraelu, u Hafi inaugurirala katamaran izgrađen u Hrvatskoj, a tom je prilikom potpisan i sporazum o suradnji izraelske luke Haife i hrvatske Rijeke.

Katamaran "Biser Kornata" star sedam godina izgrađen je u privatnom brodogradilištu na Korčuli, a u Izraelu sada nosi ime "Princeza karmelska".

Sporazum o suradnji između dviju luka potpisali su privremeni predsjednik Uprave luke Rijeka Duško Grabovac i predsjednik Uprave Luke Haifa Mandi Zatzman.

Prednosti riječke luke 

"Uvjerena sam da će ovaj sporazum, koji je odraz prijateljstva dviju država i odlučnosti za produbljivanjem gospodarskih odnosa, pridonijeti snaženju naših gospodarskih veza", izjavila je predsjednica u svom obraćanju.

Riječka luka, vjeruje hrvatska strana, mogla bi postati "sredozemna vrata" za ulazak izraelske robe i dobara za srednju Europu, a kako ističe Grabar-Kitarović, kada bi proširila svoje terminale, zaista bi mogla postati ulaz u Europsku uniju koja je najbliža točka kada se ide s Bliskog i Dalekog istoka.

"S najkraćim tranzitnim vremenom, transport kroz luku Rijeka štedi vrijeme i energiju", istaknula je predsjednica i izrazila uvjerenje da će Rijeka uskoro postati glavna ulazna točka za izraelske proizvode u EU.

"Trgovinska razmjena između Hrvatske i Izraela jedan od mojih prioriteta", također je istaknula.

Čestitala je svima koji su bili uključeni u projekt katamarana i podsjetila na riječi Georgea Williama Curtisa  "Nije toliko brod, već vješta posada, koja nam jamči sigurnu plovidbu".

"Želim vam povoljan vjetar i mirno more", rekla je predsjednica.

Hrvatska brodogradnja

U svom je obraćanju istaknula i povijesne veze dviju gradova na obali, kada je Rijeka spašavala Židove koji su bježali  od holokausta i isplovljavali prema svojoj obećanoj zemlji.

Izraelski domaćini su izrazili zadovoljstvo potpisanim sporazumom i ocijenili da se radi o "uzbudljivom trenuktu" u suradnji dviju zemalja. Također su podsjetili da su brodom "Draga" 1938. iz Rijeke prema Izraelu isplovili židovski imigranti.

Godine od 1937. do 1949. bile su najznačajnije, kako po zlu tako i po dobrom, kada su preko Jadrana u njihovu novu zemlju stizala brojna plovila sa Židovima (...) Povijest Sušaka ispisana je u povijesti Izraela", kazao je Zatzman.

Ministar gospodarstva Darko Horvat je kazao da je posao s katamaranom jedan od projekata koji nastaju u hrvatskim malim brodogradilištima i nastaju kao izvozni proizvod.

"Staviti se na raspolaganje kupcima je čast i zadovoljstvo. Uz sve one probleme koje proživljava hrvatska brodogradnja, ovo je dokaz da projekti izgradnje brodova u Hrvatskoj mogu zaživjeti i na potpuno tržišnoj osnovi", rekao je Horvat.

Dodao je da se ne radi o onim brodovima koji su se u bližoj povijesti radili, kao primjerice  u Uljaniku ili "3. Maju", ali da "Hrvatska mora pronaći nišu za koju može naći tržište".

"Hrvatska brodogradnja mora dobiti jednu novu, potpuno drugačiju filozofiju", smatra Horvat.

Zračna linija Zagreb-Tel Aviv

Potvrdio je da Hrvatska nije zadovoljna s trgovinskom razmjenom između dvije zemlje.

"Imamo 60 milijuna eura trgovinske razmjene s Albanijom i 60 milijuna s Izraelom i nikako ne možemo biti zadovoljni", rekao je ministar i najavio dva skupa koji će se održati u Zagrebu i Tel Avivu.

Krajem rujna u Zagrebu će se održati inovacijska konferencija, na kojoj će sudjelovati i poslovna udruženja iz Izraela, a slijedit će i skup u Tel Avivu.

Robna razmjena s Izraelom u 2018. godini iznosila je 53,3 milijuna eura što je pad od 18,8 posto u odnosu na 2017. godinu kada je iznosila 65,7 milijuna eura. Hrvatski izvoz je iznosio 28,5 milijuna eura (-44,5 posto) dok je uvoz iz Izraela iznosio 24,8 milijuna eura (+73,6 posto).

Hrvatsku je u 2018. godini posjetilo 68.238 izraelskih turista, što je povećanje od 13,5 posto u odnosu na 2017. godinu. Turisti iz Izraela ostvarili su 179.112 noćenja (18,4 posto više nego  2017.)

Izraelski zračni prijevoznik EL AL od 3. lipnja do 21. listopada leti na liniji Tel Aviv–Zagreb (redovna charter linija do četiri puta tjedno).

Predsjednica je u razgovoru sa svojim domaćinima, predsjednikom Rivlinom, premijerom Netanyahuom kao i šefom diplomacije Israelom Katzom, isticala važnost uspostave redovite direktne linije Tel Aviv - Zagreb kao dodatnog poticaja za uspješno poslovanje tvrtki između dvije zemlje.

Imajući u vidu rastući broj izraelskih turista u Hrvatskoj, ali i snažan interes hrvatskih građana da posjete Svetu zemlju, uspostavljanje redovne zračne linije Zagreb–Tel Aviv snažno bi doprinijelo čvršćem povezivanju naših država, ljudi i tvrtki, smatra hrvatska strana.

16. travanj 2024 20:21