Aktualno
StoryEditor

Hoće li u dostizanju profitabilnosti Uber i Lyft poskupjeti cijene prijevoza?

09. Kolovoz 2019.
Dani jeftine vožnje mogli bi uskoro završiti. Tvrtke koje su proslavile aplikacije za ugovaranje prijevoza taksijem Uber i Lyft objavile su ovoga tjedna kvartalne rezultate poslovanja i dale naznake kako će njihovo natjecanje u privlačenju klijenata različitim kuponima i pogodnostima prilično ‘omekšati‘, piše Wired.
Lyft je investitorima kazao kako su poskupjeli usluge na pojedinim rutama u određenim gradovima tijekom lipnja, a najavili su i nove algoritme za određivanje cijena, za koje su nagovijestili da bi mogli preciznije predvidjeti koliko će vozači biti spremni platiti za vožnju. Lyft smatra da će te promjene cijena do idućeg tromjesečja povećati prihode po vozaču.S druge strane, izvršni direktor Ubera Dara Khosrowshahi otvoreno je rekao da će rivalstvo s drugom autoprijevozničkom kompanijom u San Franciscu staviti na hlađenje.- Uber i Lyft su veliki rivali već duže vrijeme, ali za sada smo se stabilizirali na svojim pozicijama. Usmjereni smo na poboljšanje profitabilnosti na ovom tržištu - rekao je u četvrtak investitorima Khosrowshahi.

To je dobro i stoga što se novim uslugama tih inovativnih autoprijevozničkih tvrtki poput dostave na zahtjev, bicikala, skutera, autonomnih automobila i partnerstava s tranzitnim agencijama još uvijek gubi dosta novca.

Najveće ‘krvarenje‘ tog tipa ima Uber, koji je uz rekordno nizak rast prihoda, prijavio i 5,2 milijarde dolara gubitka u ovom tromjesečju. Većina tog gubitka, gotovo 3,9 milijardi dolara, proizišla je iz troškova kompenzacije koji se odnosi na IPO  proveden ovog proljeća.

No, tvrtka je potrošila puno na novačenje i zadržavanja vozača koji su radili na platformi. Primjerice, poticaji za vozače koji dostavljaju hranu iz restorana u usluzi Uber Eats udvostručili su se u drugom tromjesečju, u usporedbi s istim razdobljem godinu dana ranije, dok su prihodi za tu uslugu porasli 72 posto. Uber je dobio udarac i u Latinskoj Americi, gdje je njegov prihod u drugom tromjesečju smanjen za 24 posto, jer se kineska tvrtka Didi počela agresivno gurati na to tržište. Dionice Ubera pale su za 6 posto nakon objave financijskom izvješća.

Lyft je imao malo blaži gubitak. Prema izvještaju objavljenom u srijedu, kompanija je izgubila 644 milijuna dolara u drugom kvartalu, a početkom godine isplaćene su dividende. Unatoč tome što je pad bio manji nego Uberov, tvrtka je izjavila da su‘ dani najveće potrošnje prošli‘.

- Predviđamo da će gubici za 2019. biti manji nego što se očekivalo - izjavio je izvršni direktor Lyfta Logan Green.

Iz tvrtke su izvijestili kako su usluge na biciklima i skuterima povećali broj aktivnih korisnika mjesečno, ali upozorili su i da će se ti brojevi smanjiti zimi, kada je manje onih koji su spremni juriti na dva kotača.

Pitanje koje investitori, promatrači, a ponekad čak i vozači postavljaju od početka je kada će ove disruptivne prijevozničke tvrtke početi donositi profit? Rukovoditelji Ubera i Lyfta odbili su iznijeti precizan vremenski okvir.

Međutim, ono što nas možda i više zanima jest hoće li se ove globalne smjernice o smanjenoj potrošnji odraziti i na cijene Ubera u Hrvatskoj.

U četvrtak je već stigla vijest iz Ubera kako se ukidaju fiksne cijene za dulje relacije, ali i uvode posebne naknade za dulje vožnje na obali. Naime, u objašnjenju ovih promjena stoji kako fiksne cijene vožnji za dulje relacije nisu odražavale stvarne uvjete na cesti. Dok se za promjene cjenika na Jadranu sada uzelo u obzir da se s vožnji duljih od 13 kilometara vozači moraju i vraćati nazad te se obračun kilometraže mijenja kada se prijeđe taj granični 13. kilometar. Također, u Splitu se za vožnju od i do zračne luke Split uvela dodatna naknada od 20 kuna. Za sve ove vožnje na stranici Ubera može se vidjeti koliko bi ta vožnja iznosila, a na aplikaciji se prikazuje i točna cijena.

Zasad u Uberu Hrvatska nema drugih informacija o potencijalnoj novoj regulaciji cijena.

16. travanj 2024 23:15