Aktualno
StoryEditor

Hrvati najmanje tajnoviti oko visine plaće

22. Kolovoz 2017.

Većina ispitanika, njih tri četvrtine (74%) smatra kako je plaća osobna informacija i jako osjetljiva tema razgovora. Unatoč tome, čak 75% ispitanika bi htjeli znati koliko zarađuju njihovi kolege na poslu.

Istraživanje stavova o plaći je provedeno putem servisa Paylab*, kojeg je dio i servis MojaPlaća. Istraživanje je provedeno online u devet zemalja Europe na ukupno 40.262 ispitanika. U Hrvatskoj je sudjelovalo 4.227 ispitanika.

Većina ispitanika priznala kako informaciju o svojoj plaći ne drže u tajnosti

Visina plaće je tabu tema u europskim zemljama. Tvrtke obično pokušavaju zadržati tajnost podataka o plaćama, a većina ih svoje zaposlenike obvezuje na sporazume o povjerljivosti u vezi s iznosima plaća u svojim ugovorima o radu. Vrlo malo poslodavaca objavljuje podatke o plaći u svojim oglasima za posao.

>>>Nakon reza plaća, direktori u Britaniji zarađuju ‘samo’ 129 puta više od svojih zaposlenika

Zaposlenici obično koriste on-line portale za plaće (kao što je MojaPlaća) kako bi dobili bolju predodžbu o plaćama i kompenzacijskim paketima koji se nude na tržištu, jer je to jedini način koji im omogućuje anonimno provjeravanje podataka o ostalim zaposlenicima na istim pozicijama.

Ljudi su se, međutim, navikli dijeliti detalje o plaći sa svojim najbližima. U istraživanju, 69% ispitanika složilo se s izjavom da njihovi prijatelji i poznanici znaju koliko zarađuju.

S druge strane, nešto više ispitanika, njih 74% htjelo bi znati koliko zarađuju njihovi prijatelji i susjedi, dok bi ih čak 75% htjelo znati koliko zarađuju njihovi kolege u tvrtki.

Zanimljivo je da nema razlike po spolu kada su u pitanju informacije o plaćama. 75% muškaraca i 74% žena htjelo bi znati plaću prijatelja, a isto toliko (75% muškaraca i 74% žena) bi željelo znati visinu plaće kolega iz tvrtke. Informacije o svojoj plaći prijateljima otkriva 69% muškaraca i 68% žena.

Što je veća plaća, veća je i tajnost

Pokušali smo utvrditi razlikuju li stavovi prema plaćama po razini primanja. Zaposlenici koji zarađuju manje od prosjeka mnogo su više otvoreni za raspravu o svojim prihodima s okolinom (76%), a također ih više i zanima kolike plaće imaju njihovi prijatelji, poznanici, ali i kolege (80%). Ispitanici s nadprosječnim primanjima manje su skloni dijeliti takve informacije (67%), ali ih i u manjoj mjeri takve informacije o drugima zanimaju (76%).

>>>Zagrebačka neto plaća za svibanj 6.977 kuna

Najmanje je vjerojatno da će osobe na rukovodećim pozicijama podijeliti pojedinosti o svojoj plaći. 62% zaposlenika nižeg i srednjeg menadžmenta te 44% top menadžera slaže se da oni koji su im najbliži znaju koliko zarađuju. Oni i u najmanjoj mjeri žele znati koliko zarađuju drugi (62%).

Za razliku od menadžera, čak 80% nisko kvalificiranih radnika želi znati plaću prijatelja i kolega, a 76% često otkriva informacije o svojoj plaći.

Hrvati najviše otkrivaju svoju plaću

Od devet zemalja u kojima je provedeno istraživanje, ispitanici iz Hrvatske u najvećoj mjeri otkrivaju informacije o plaći prijateljima i poznanicima (69%). U najmanjoj mjeri informacije o plaći otkrivaju ispitanici iz Latvije (51%) te Finske (54%) i Poljske (54%).

Hrvatski ispitanici u podjednakoj mjeri žele znati plaću prijatelja (74%) i kolega (75%), dok su te razlike puno veće u ostalim zemljama u kojima je provedeno istraživanje. Tako je primjerice najveća razlika u Finskoj, gdje 56% ispitanika želi znati plaću prijatelja, dok ih 84% želi znati plaću kolega.

20. travanj 2024 02:28