Aktualno
StoryEditor

Hrvatska je po prirodnoj bioraznolikosti među najbogatijima u Europi

22. Svibanj 2017.

Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava se 22. svibnja kako bi se ukazalo na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značaja, a tog datuma obilježava se i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Bioraznolikost kao globalna vrijednost

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi ukazali na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije. Također, taj nadnevak je i spomen na usvajanje Konvencije o biološkoj raznolikosti, jednog od najvažnijih međunarodnih propisa u području zaštite prirode, čiji je cilj očuvanje bioraznolikosti, održivo korištenje njenih komponenti te pravedna raspodjela dobrobiti koje proizlaze iz korištenja genetskih izvora.

Međunarodni dan bioraznolikost svake se godine posvećuje jednoj ključnoj temi vezanoj uz bioraznolikost kao što je poljoprivreda, klimatske promjene, invazivne strane vrste ili šume.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana bioraznolikosti je bioraznolikost i održivi turizam.

Uz obilježavanje tog Dana, 22. svibnja Hrvatska obilježava i Dan zaštite prirode, koji je donošenjem Zakona o zaštiti prirode 2003. proglasio Sabor. Taj dan se svake godine obilježava raznim odgojnim, obrazovnim, rekreativnim, stručnim te drugim aktivnostima.

Hrvatska je po prirodnoj bioraznolikosti među najbogatijima u Europi

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike istaknuli su da je Hrvatska po prirodnoj bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja. Gotovo je 30 posto teritorija dio ekološke mreže Natura 2000, a ima i 19 nacionalnih parkova i parkova prirode. U svim područjima Hrvatske, nizinskim, planinskim i obalnim, izrazito je velika raznolikost staništa, što je rezultiralo bogatstvom vrsta. U Hrvatskoj je službeno zabilježeno oko 40.000 vrsta, iako se procjenjuje da ih je između 50 i 100 tisuća. Bogata i raznolika priroda najvrjedniji je resurs kojim Hrvatska raspolaže, a očuvana priroda osigurava sve funkcionalnosti neophodne za život i ekonomski razvoj.

Obilježavanje "Dana bioraznolikosti" održano je u subotu, 20. svibnja, u zagrebačkom parku Maksimiru, u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Javne ustanove Maksimir te Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

U sklopu događanja predstavljen je novi web shop Parkovi Hrvatske. Riječ je o novoj funkcionalnosti na web portalu www.parkovihrvatske.hr, koja omogućuje posjetiteljima sa svih krajeva svijeta da ulaznicu za posjet hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode mogu kupiti i online.

Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra iz Uprave za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike, istaknuo je kako je priroda, a posebno ona zaštićena, jedna od najvećih vrijednosti Hrvatske, dok su parkovi zasigurno jedan od hrvatskih najprepoznatljivijih brendova. To potvrđuje, kazao je, i više od 3,5 milijuna posjetitelja 8 nacionalnih i 11 parkova prirode samo u prošloj godini.

- A kako bismo svima njima osigurali bolju informiranost o prirodnim vrijednostima i važnosti zdravih ekosustava, potrebno je podići razinu kvalitete upravljanja posjetiteljima i zaštićenim područjem u cjelini. Tako je uvođenje web shopa za online kupnju ulaznica samo dio napora koje ulažemo u tom smjeru, a time uz uslugu za bolje planiranje boravka u prirodi omogućujemo posjetiteljima da primijete i one manje posjećene parkove, istaknuo je pomoćnik ministra Kreitmeyer.

Putem web shopa ulaznice za 14 parkova prirode 

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana bioraznolikosti je bioraznolikost i održivi turizam, a uspostava održivog upravljanja, s naglaskom na održivi razvoj i turizam, jedan je od ciljeva projekta PARCS u sklopu kojeg je i razvijen web shop. Projekt PARCS provode Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i UNDP u Hrvatskoj sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF).

Voditeljica projekta PARCS Valentina Futač rekla je kako se na web shopu Parkova Hrvatske trenutno mogu kupiti ulaznice za 14 od 19 parkova, dok će se ostali pridružiti kada se za to steknu tehnički uvjeti. Zahvaljujući web shopu, parkovi će sada moći bolje kontrolirati broj posjetitelja, posebno u ljetnim mjesecima kada je najveća posjećenost, dok će posjetitelji moći unaprijed planirati posjet i na vrijeme osigurati svoju ulaznicu, naglasila je.

Subotnjim događanjem u zagrebačkom Maksimiru počeo je i "Tjedan parkova Hrvatske" u sklopu kojeg parkovi organiziraju preko 50 različitih događanja za građane.

17. travanj 2024 05:28