Aktualno
StoryEditor

Hrvatska od EU zaradila deset milijardi kuna, u sljedećem razdoblju očekuje se i veći učinak

21. Veljača 2019.

Hrvatska je već sad profitirala ulaskom u EU s obzirom da je 10,1 milijardu kuna u plusu zahvaljujući tome što je iz EU fondova povukla 28 milijardi kuna. Rekla je to ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac na 30. susretu Liderovog Klub izvoznika kojem je domaćin ovaj put bio HBOR. Žalac je dodala da je Plenkovićeva vlada u protekle dvije godine povećala udio ugovoreni sredstava iz EU fondova sa devet posto na današnjih 64 posto.

Ona je prezentirala planove i rezultate svoga ministarstva pred 40-ak predstavnika najjačih izvozničkih tvrtki u Hrvatskoj i drugih sudionika. Ove godine planirana je razina ulaganja iz fondova EU od 6,7 milijardi eura. Očekuje se da će se odobriti tri milijarde eura, dok bi 2,3 milijarde eura trebalo biti isplaćeno za aplicirane projekte.

Kad je riječ o aktualnom financijskom razdoblju 2014. – 2020., do kraja će se staviti veći naglasak na ulaganja u inovativnost malih, srednjih i velikih (MSP) poduzeća, ponajviše na povezivanju sa Strategijom pametne specijalizacije koja usmjerava sredstva na istraživanje i razvoj, s ciljem sinergije znanosti i gospodarstva. U tom je smislu pozvala tvrtke da u sklopu Prioritetne osi 1 predlože projekte za program ‘Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - II faza‘, za što je planirana alokacija od 548 milijuna kuna.

Inače, prioritetnih osi je ukupno deset, a ministrica je istaknula da su se do sada najuspješnije povlačila sredstva iz Prioritetne osi 3 za konkurentnost i koheziju – 64 posto od ukupno predviđenih 970 milijuna eura.

[caption id="attachment_376222" align="aligncenter" width="750"] Tamara Perko na Klubu izvoznika u HBOR-u, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko rekla je da su izvoz i što bolje korištenje EU fondova strateška odrednica HBOR-a. Lani je ova kreditna institucija s 5,5 milijardi kuna podržala preko 500 izvoznih aktivnosti.

U ovoj godini naglasak je na EU sredstvima, što znači da će se financirati projekti iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) po kamatnoj stopi od 0 posto, s tim da će 50 posto novca biti financirano od komercijalnih banaka Erste&Steiermärkische Bank, Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke po tržišnoj kamatnoj stopi koju će one utvrđivati. Riječ je o dugoročnim investicijskim kreditima za male i srednje poduzetnike koji posluju duže od dvije godine, te koji planiraju ulaganja u prerađivačkoj industriji, turizmu, kreativnoj industriji i uslugama temeljenim na znanju.

Također je predviđeno od travnja ove godine iz EU fondova i financiranje ulaganja u kapital kroz Venture capital za start-up poduzeća, zašto je predviđeno 41,8 milijuna eura, te za veća poduzeća Private equity s budžetom od 70 milijuna eura (HBOR će sudjelovati s 35 milijuna eura), a početak programa predviđen je krajem godine.

Nastavit će se i s provedbom postojećih programa, za izvoznike najvažnije je to da se priprema novi program za osiguranje kredita za obrtna sredstva za izvoznike bez obzira na veličinu poduzeća te izdavanje garancija poduzećima za projekte.

Perko je istaknula da je HBOR lani odobrio 13 posto više sredstava podržavši 2.659 projekata s iznosom od gotovo 8,4 milijarde kuna. Među značajnijim pokazateljima je i 56 postotni rast vrijednosti osiguranog izvoznog prometa. Ukupno je osigurano 2,7 milijardi kuna za 259 osiguranih poslova (osiguranje kredita i osiguranje potraživanja) i 404 aktivna reosigurana limita.

[caption id="attachment_376223" align="aligncenter" width="749"] Miodrag Šajatović na Klubu izvoznika u HBOR-u, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović istaknuo je da Liderov klub izvoznika, njih 28, godišnje izvezu roba i usluga u vrijednosti dvije milijarde eura. Na ovom 30. susretu Liderovog kluba izvoznika zaključeno je da hrvatska vlada treba više razgovarati s privatnim sektorom kako bi se efikasnije alocirao novac u slijedećoj financijskoj perspektivi EU od 2021. – 2027.

28. travanj 2024 12:23