Aktualno
StoryEditor

Istraživanje: Hrvati su sretni, Italija najpesimičnija zemlja svijeta

02. Siječanj 2018.

Udruženje WIN Gallup provelo je istraživanje kojim identificira globalnu sreću, prosperitet i nadu. Ove je godine istraživanje provedeno u 55 država svijeta i prvo je istraživanje takvog tipa koje uspoređuje Hrvatsku s ostatkom svijeta, piše net.hr. Istraživanje je otkrilo da su Hrvati generalno sretni, koliko nade imaju te koliko su zapravo optimistični naspram drugih država.

>>>Istraživanje: Liderice ‘škrtije’ od lidera u dijeljenju nagrada sa suradnicima

Indeks ekonomskog optimizma u Hrvatskoj iznosi -26 što je u tonu globalnog prosjeka koji je nakon dvije godine pozitivnih indeksa (23 u 2015. godini i 20 u 2016. godini) prešao u minus, preciznije -2. Pozitivno na gospodarsku budućnost gleda 28% globalnog stanovništva, dok 30% gleda negativno. Najpesimističnije zemlje su Italija (indeks -50), Grčka (-42) i Turska (-40). Indeks ekonomskog pesimizma je također izuzetno visok među državama članicama EU-a, jer je prosječni indeks -16.

Indonezija zemlja nade, a Italija najpesimičnija zemlja svijeta

U pogledu nade među državama pobjedu nosi Indonezija s indeksom nade 66, a Južna Azija slovi kao regija s najviše nade (indeks 51). Među najoptimističnijim državama nalazimo još Nigeriju (64), Fidži (57), Bangladeš i Indiju (oba indeksa 51). U cijeloj Europi je udio optimista jednak udjelu pesimista, to znači da indeks iznosi 0 (u državama EU-a je niskih pet bodova).

>>>Istraživanje: Treća smjena pogubna po zdravlje

Razina nade viša je u siromašnijim zemljama gdje je i mogućnost napretka veća.

U zemljama koje su u blizini Hrvatske indeks nade ponekad je vrlo visok (Albanija 43 i Kosovo 40), s druge strane je najpesimističnija država svijeta Italija (indeks -41). Dosta je nisko pozicionirana i Bosna i Hercegovina (-18). Hrvatska je s indeksom 16 djelomično optimistična, što znači da 39% ispitanika u Hrvatskoj očekuje da će sljedeća godina biti bolja od prethodne, a njih 23% misli da će biti gora. Slovenija se nalazi na nešto višem nivou od Hrvatske s indeksom nade 31, dok je Srbija prošla mnogo lošije – indeks nade je samo četiri na što najviše utječe 30% pesimista.

Južna Azija najoptimističnija među svim regijama

Među ekonomski najoptimističnijim državama, su Nigerija (indeks 59), Vijetnam (55), Indonezija (53) te Indija (46). Južna Azija slovi kao najoptimističnija među svim regijama svijeta s indeksom optimizma 16, dok se SAD s indeksom -3 približava mišljenju stanovnika EU-a.

>>>Istraživanje: Novi očevi sve stariji, majke za petama

U susjednim zemljama, pored Italije, pesimističan pogled na ekonomsku budućnost imaju stanovnici Srbije (indeks -15) te stanovnici Bosne i Hercegovine (-27). Na suprotnoj stani su Slovenci čije se mišljenje kreće u pozitivnom smjeru te njihov indeks ekonomskog optimizma iznosi +5.

Gotovo 40% populacije smatra da će 2018. godina biti bolja od prethodne, što zvuči optimistično, iako je 2016. godine bolju sljedeću godinu predviđalo 52% ispitanika. Tako indeks nade bilježi pad s 37 u 2016. godini na samo 16 ove godine. Njih 23% očekuje goru godinu od prethodne, a 32% njih smatra da će 2018. godina biti jednaka sadašnjoj.

Hrvati su sretni, indeks vrlo sretnih iznosi 56%

Koliko su Hrvati zapravo sretni? Indeks sreće mjeri se na osobnoj razini, tj. prosjekom između (vrlo) sretnih i (vrlo) nesretnih ljudi. Lako zaključimo da su Hrvati generalno sretni ljudi, sretnih je 56% stanovnika, nesretnih samo 8%, što nam pripisuje indeks sreće 48. Od naših susjeda Slovenci imaju indeks sreće 56, Bosna i Hercegovina 47, Srbija 45, a Talijani 42, unatoč negativnom pogledu na budućnost i nedostatak nade.

>>>Dalić: Budućnost je u inovativnosti, treba nam više novca za istraživanja i razvoj

Najsretnije države su Fidži (92), Kolumbija (87), Filipini (84), Meksiko (82) i Vijetnam (77), dok su najnesretnije Iran (5), Irak (7) i Ukrajina (indeks 8). Stanovnici SAD-a i Rusije jednako su sretni, u objema državama je izmjeren indeks 50. Općenito možemo reći da je sretno 49% svjetskog stanovništva, no to je čak 10% manje nego prošle godine. Latinska Amerika čini se najsretnijim kontinentom na svijetu. U dubinskoj analizi tim Win-a zaključuje da sreća manje ovisi o zemlji u kojoj živimo, a u većoj mjeri o našoj dobi, prihodima, obrazovanju te načinu života.

23. veljača 2024 03:12