Aktualno
StoryEditor

Kamenski: Kvota od 65 tisuća stranaca dolazi prekasno, po radnike već moramo u Ukrajinu i Indiju

20. Prosinac 2018.

Povećanje godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca, koju je Vlada donijela na današnjoj sjednici, premda dvostruko veće nego prošle godine, neće riješiti problem manjka radne snage jer dolaze prekasno. Stav je to koji dijele gotovo svi poslodavci u djelatnostima kojima je odobren uvoz radne snage, od građevinskih i turističkih tvrtki, industrije, brodogradnje, poljoprivrede, IT sektora.

- Šteta što prijašnje Vlade nisu na vrijeme prepoznale problem nedostatka radne snage, jer se u međuvremenu, dok smo čekali ove kvote, bazen radnika iz zemalja u okruženju ispraznio, ističe Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada, zagrebačke građevinske tvrtke.

- Te se kvote ove godine naprosto neće u dovoljnoj mjeri iskoristiti jer nemamo odakle angažirati radnu snagu. Nove mogućnosti otvaraju se tek u Ukrajini i Indiji, ali dok se radnici iz tih zemalja angažiraju i dovedu, sezona bi mogla završiti, a to znači da će se i obujam posla i mnoge investicije morati redefinirati i prolongirati – rekao je Kamenski.

Inače, prema odluci Vlade uz produženje boravka za 15.000 postojećih stranih radnika, u idućoj će se godini moći zaposliti 41.810 državljana trećih zemalja, najviše u graditeljstvu, turizmu i ugostiteljstvu, metalnoj industriji, prometu, zatim u ekonomiji, trgovini, te u drugim djelatnostima u kojima manjka radnika. Posebno je zanimljivo da će se u Hrvatskoj moći zaposliti 600 stranih radnika u poštanskim uslugama te 460 u socijalnoj skrbi, dvostruko više nego primjerice u medicinskoj djelatnosti.

17. travanj 2024 22:27