Aktualno
StoryEditor

Kompanije sve više financiraju obrazovanje svojih zaposlenika

13. Rujan 2016.

Glavni financijski direktor (CFO) pita glavnog izvršnog direktora (CEO): ‘Što ako uložimo u razvoj svojih zaposlenika, a oni nakon toga odluče otići?‘ CEO odgovara: ‘A što ako ne ulažemo u njih i oni odluče ostati kod nas?‘ Mogući dijalog dvojice ključnih ljudi neke tvrtke izravno pokazuje koliko je danas nužno ulagati u zaposlenike. U Hrvatskoj gotovo nema veće tvrtke koja ne ulaže u obrazovanje zaposlenika jer tako osigurava svoju budućnost. Naime, sve je manje poslova, odnosno poslodavaca u Hrvatskoj koji se vode onom starom mišlju – ako nećeš ti, ima tko hoće raditi. Prije početka ovogodišnje turističke sezone mnogi su poslodavci počeli masovno vapiti za radnom snagom. Posao sâm po sebi mnogim radnicima više nije isključivi imperativ. Žele se razvijati, napredovati, graditi karijeru, a obrazovanje je temelj toga.

– Polazeći od toga da je potreba za usavršavanjem i stjecanjem novog znanja stalna, Addiko Bank podupire profesionalno usavršavanje svojih zaposlenika i njihovu daljnju naobrazbu u svrhu povećavanja organizacijskog znanja i profesionalnih kompetencija radnika, ali i njihova zadovoljstva i osjećaja motiviranosti. To više što je mogućnost edukacije i profesionalnog razvoja jedan od glavnih motivatora zaposlenika. Organizacije moraju organizirati zaposlenike, ne zbog maksimiranja učinkovitosti, nego radi poticanja i razvijanja njihovih mogućnosti i talenata te inspiriranja rezultata, u čemu edukacija ima iznimno važnu ulogu – kažu u Addiko Banku.

Sufinanciranje studija MBA u inozemstvu

Za zaposlenike te banke osigurani su proračuni i mogućnost polaženja internih edukacija te vanjskih stručnih seminara i konferencija. Zaposlenici ovisno o poslovnim zahtjevima, individualnim potrebama i tržišnim trendovima mogu samostalno i u dogovoru sa svojim nadređenima i odjelom ljudskih potencijala odabrati programe za koje smatraju da najbolje odgovaraju njihovu profesionalnom razvoju i poslovnim potrebama. Sufinancira se i formalno obrazovanje zaposlenika u sustavu visokog obrazovanja: sveučilišni studiji na fakultetima,  stručni studiji na visokim školama i veleučilištima, edukacijski programi koji završavaju stjecanjem međunarodno priznatih diploma i certifikata važnih za posao u banci, a voditeljima i visokim razvojnim potencijalima može se sufinancirati MBA studij u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Mnogi su poslodavci u posljednjih nekoliko godina pokrenuli vlastite edukacijske programe kako bi zaposlenicima omogućili naobrazbu s kojom će moći napredovati, a onda i ostati u tvrtki.

– Svi novozaposleni ili novopromaknuti voditelji moraju proći naš obvezni modularni program za nove voditelje Erste Start koji provodimo u suradnji s vanjskim kućama. Sastoji se od pet modula mekih voditeljskih vještina i jednog modula korporativnog volontiranja – objašnjava Vladimir Dujić, voditelj Službe selekcije i razvoja Erste banke, koji kaže da svaku edukaciju, bilo internu bilo vanjsku, prate sustavom ocjenjivanja kvalitete edukacije te testiranjem i provjerom naučenoga za one edukacije i/ili programe u kojima je to potrebno.

Ina pokreće svoju akademiju

U našoj najvećoj naftnoj tvrtki od 2014. provode program mješovitog učenja (engl. blended learning), što je jedan od oblika e-learninga koji se danas sve više primjenjuje i u akademskom i poslovnom okružju. Do danas je u to u Ini bilo uključeno više od petsto zaposlenika.

– Zaposlenike potičemo na primjenu stečenog znanja u radnim procesima i odlučivanju, interno prenošenje znanja među kolegama te suradnju i timski rad. Upravo s tom namjerom u Ini će se najesen pokrenuti Ina akademija, platforma za prijenos znanja u sklopu koje će stručni interni treneri educirati zaposlenike prema definiranom portfelju kompanijskog znanja. Zaposlenici će tako imati priliku povećati znanje i vještine i unaprijediti karijerne mogućnosti poboljšanjem osobne konkurentnosti. Osim toga, u sklopu Ina akademije moći će se umrežavati i surađivati s kolegicama/kolegama iz različitih dijelova tvrtke – ističu u Ini.

Vlastitu akademiju ima i Agrokor, koji zapošljava više od 60.000 ljudi.

– Primjer dobre i dugogodišnje prakse jest program Futura A, program Agrokor akademije s najduljom tradicijom u Koncernu, namijenjen odabranim, mladim i visokoobrazovanim zaposlenicima Koncerna iz cijele regije, s dodatnim ciljem upoznavanja korporativne organizacije, poslovanja i kulture. Dosad je održano 29  programa koje je prošlo više od tisuću perspektivnih mladih zaposlenika. Čak 95,4 posto polaznika Future ostalo je u Koncernu i napredovalo, a od njih je 56,3 posto zauzelo važna mjesta u menadžmentu Koncerna, pa su tako danas predsjednici uprava, direktori društava, direktori sektora i službi, rukovoditelji, voditelji i slično – kažu u Agrokoru.

Mnogo programa u velikim tvrtkama

Velike tvrtke posebno se usredotočuju na mlade, svježe diplomirane ljude pred kojima je svijetla budućnost, ali i studente. Erste banka, primjerice, u suradnji s fakultetima ekonomskih smjerova u Zagrebu i Rijeci već drugu godinu provodi program plaćene stručne prakse ‘Generalna proba‘, namijenjen redovitim i izvrsnim studentima završne godine. Ove godine pokrenula je još jedan program ‘IT Lab‘, namijenjen studentima tehničkih fakulteta.

– Kad govorimo o mladima, svakako bismo istaknuli program ‘Vip alumni‘, jednogodišnji program razvoja u našoj tvrtki za tek diplomirane mlade stručnjake bez radnog iskustva. Njime se jako ponosimo jer je to naš doprinos zapošljavanju mladih kojim potičemo pozitivne trendove u zapošljavanju i mladima pružamo mnogo prilika za osobni i profesionalni razvoj. Tijekom programa naši alumniji prolaze mnogo aktivnosti namijenjenih razvoju, od rada s mentorima i vrhunskim stručnjacima, stručnih edukacija, programa razmjene do rada na konkretnome strateškom projektu – objašnjavaju u Vipnetu.

Bilo kako bilo, gotovo u svakom dijelu gospodarstva neizbježno je cjeloživotno obrazovanje. Od onih ‘najnižih‘ poslova pa do menadžmenta, cijeli se život uči, stječe se novo znanje, tehnike i tehnologije. Pogotovo u današnjem svijetu i načinu života, kad iz godine u godinu sve napreduje i razvija se gotovo eksponencijalno. Kako kažu poduzetnici, ulaganje u cjeloživotno obrazovanje zaposlenika osigurava siguran povrat uloženog novca u obliku uspješnih poslovnih rezultata i zadovoljstva zaposlenika, partnera, kupaca i korisnika usluga.

25. travanj 2024 05:58