Aktualno
StoryEditor

Lekcija Zagrebačkom holdingu iz socijalizma

18. Studeni 2017.

Čude se ZET-ovi sindikalci i vozači kojima se pišu otkazi jer su radili za druge prijevoznike za vrijeme godišnjih odmora i bolovanja. O. K., ovi na bolovanjima nadrapat će, ali ovi drugi nisu znali da se to ne smije, takve zabrane nema u njihovim ugovorima o radu. Pa zašto ne bi vozili za drugog kad su ionako na godišnjem.

>>> ZET dobiva 15 novih autobusa sufinanciranih bespovratnim sredstvima EU

Propisi su jedno, a sasvim nešto drugo zdrav razum, koji bi trebao nalagati da se za konkurenta ne smije raditi, kao i da se godišnji odmor treba upotrijebiti za odmor. A to su znali i socijalistički menadžeri, pa čak i oni koji su vodili državna poduzeća. Davno, prije 50-ak godina, šumari su shvatili da se njihovi šumski radnici s godišnjeg odmora vraćaju iscrpljeni od poljoprivrednih radova i da se bolovanja povećavaju baš nakon povratka s godišnjeg. A da ne bi zabranjivali, umjesto batine poslužili su se mrkvom.

>>> Nepotizam u gradu i državi

Usred zime otišli bi na Jadran, jeftino zakupili kapacitete u sezoni i ponudili svojim zaposlenicima nezamislivo jeftino ljetovanje – dvanaest dana u pristojnom smještaju s punim pansionom. Tako su se i drvosječe počeli koristiti godišnjim odmorom za pravi odmor, zajedno sa svim radnicima šumarija i njihovim obiteljima. I ja sam bio među sretnicima s ljetovanja. Mogli bi u Zagrebačkom holdingu i drugim kompanijama ponešto naučiti i od tog omraženog socijalizma.

25. travanj 2024 19:14