Aktualno
StoryEditor

Lider invest zapad: U gradu koji teče bolje krepat, ma ne molat

26. Travanj 2018.

Turistički napredna Istra, inovativna i željna napretka Primorsko-goranska te netaknuta Ličko-senjska županije su koje obrađujemo u ovom izdanju posebnog priloga ‘Lider investa‘.

Svaka od tri zapadne županije posebna je na svoj način. Istarska je predvodnica hrvatskoga turističkog razvoja. Njezina bogata povijest, tradicija i poduzetnička kreativnost omogućile su joj da postane jedna od najbogatijih županija u Hrvatskoj. Spustimo li se s razine županije na gradove i općine, istarski Medulin sa 67,6 milijuna kuna prihoda u 2016. najbogatija je općina u Hrvatskoj, prema podacima Instituta za javne financije.

>>>Lider invest Šibenik, 9. svibnja 2018.

Rame uz rame Primorsko-goranska županija također je posebna. Ne samo da je u njoj ‘grad koji teče‘ u kojemu je bolje ‘krepat, ma ne molat‘, može se reći da je i kolijevka pisma i zakona u Hrvata. Bašćanska ploča, nastala oko 1100., najstariji je cjeloviti jezični, povijesni, pravni i književni dokument.

Za usporedbu, najpoznatiji i najstariji pravni dokument na svijetu jest Magna carta, za koju se vjeruje da je nastala je 1215. Vinodolski zakonik sastavljen je pak 1288. To dokazuje da smo nekad bili, možemo reći, rame uz rame tadašnjeg svijeta i razvoja.

>>>Lider invest Rijeka, 19. travnja 2018.

Što reći o Ličko-senjskoj županiji? Predivna i netaknuta priroda, bogata tradicija i povijest, izvrsni ljudi, no brojevi i statistika nikako ne pokazuju dobro stanje. Njezin morski dio ima svoj smjer i razvoj, ondje se i turizam nekako razvija. Međutim, unutrašnjost baš i ne. Plitvička jezera u središtu su te županije, ali u posljednje je vrijeme taj nacionalni park često punio novinske stupce ne zbog svoje ljepote, nego kontroverzija i problema. Od ilegalne gradnje i onečišćivanja jezera, ličkog hamburgera do politikantstva s imenovanjem čelne osobe Plitvica.

U ovoj publikaciji možete pročitati mnoge analize županija – od ulaganja i obrazovanja do radne snage. Svakako bacite oko i na analizu turističkih potencijala triju županija.

>>>Obersnel na Lider investu u Rijeci: Investicije u tijeku vrijedne su preko 700 milijuna eura

Motor razvoja Nadam se da smo uspjeli opisati što se događa u njima. Naravno, da izlazimo na sto stranica, lako bismo ih napunili. Njihov je gospodarski razvoj, odnosno potencijal tog razvoja golem, pogotovo u Ličko-senjskoj županiji. Nadamo se da će jednom ta županija dosegnuti razine koje zaslužuje i postati motor razvoja tog dijela Hrvatske, ali i jedna od najpoželjnijih lokacija za život. Publikacija ‘Lider invest zapad‘ dio je projekta ‘Lider invest‘. Posjetili smo Rijeku i prisutnima predstavili projekt odabira onih najboljih, ali i analizirali gospodarske prilike u tom dijelu Hrvatske. Na odličnome okruglom stolu uz mnoge se zaključke i ideje možda izvojila i jedna životna – budućnost ne pripada mladima, nego umirovljenicima. Mladima pripada sadašnjost. Vrijedi razmisliti o tome.

23. travanj 2024 13:07