Aktualno
StoryEditor

Majdandžić: Gradski oci će moliti komunalne tvrtke da prime splitski otpad

03. Ožujak 2017.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost upozorio je u petak na negativne posljedice koje će odluka splitskoga Gradskog vijeća o odlagalištu otpada Karepovcu imati za sam Grad i sve Splićane jer isključuje EU sufinanciranje projekta sanacije, što znači da će glavnina troškova biti plaćena iz gradskog proračuna i iz džepova građana.

Obnašatelj dužnosti direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić pozvao je još jedanput splitsko Gradsko vijeće da preispita svoju odluku i ne dopusti da "zbog skupljanja političkih bodova prije izbora dugoročno nanose štetu svojim sugrađanima".

"Radi cjelovitoga i istinitog informiranja javnosti te kako bismo spriječili manipulacije i kasnije moguće pokušaje prebacivanja odgovornosti, moramo reagirati i upozoriti na negativne posljedice koje će odluka splitskoga Gradskog vijeća vezana uz odlagalište otpada Karepovac imati za sam Grad i sve građane Splita", poručuju iz tog fonda.

Odluka koju je donijelo Gradsko vijeće isključuje EU sufinanciranje projekta sanacije, što znači da će glavnina troškova biti plaćena iz gradskog proračuna i iz džepova građana, ističe se u priopćenju. Iz tog fonda tvrde kako gradska vlast uporno zavarava građane ponavljajući kako se ide u sanaciju odlagališta iako iz jednoglasno donesenog zaključka splitskoga Gradskog vijeća nedvojbeno proistječe da će Karepovac nastaviti rad dok se ne otvori centar za gospodarenje otpadom Lećevica pa s tim u vezi još više začuđuje protivljenje postavljanju mobilnog postrojenja za obradu otpada.

Odluka koju je donijelo Gradsko vijeće isključuje EU sufinanciranje projekta sanacije, što znači da će glavnina troškova biti plaćena iz gradskog proračuna i iz džepova građana, ističe se u priopćenju.

Cijenu će platiti građani

"Procijenjeni trošak sve tri faze sanacije odlagališta Karepovca iznosit će 211 milijun kuna, od kojih će Splićani morati platiti gotovo 130 milijuna jer gradonačelnik Ivo Baldasar ni Gradsko vijeće ne prihvaćaju da se sanacija obavi tako da se retroaktivno mogu povući financijska sredstava iz fondova EU. Uz to najkasnije kroz godinu dana na Karepovcu neće više biti mjesta za odlaganje otpada te će građani Splita morati, sve dok se ne otvori centar za gospodarenje otpadom, plaćati visoke račune za odvoz otpada", navodi Majdandžić reagirajući na zaključak Gradskog vijeća kojim se ne prihvaća sanacija odlagališta prema modelu da se u sklopu te sanacije napravi postrojenje za obradu miješanoga komunalnog otpada.

Pita se kako "gradski oci" misle odlagati otpad na Karepovcu do otvaranja Lećevice kad se mora zatvoriti do 31. prosinca 2018.  jer neće udovoljavati zahtjevima iz EU propisa kojima se izričito nalaže da nakon tog roka mogu nastaviti rad samo usklađena odlagališta, a to su ona na koja se odlaže već obrađeni otpad. To na Karepovcu, nažalost, zbog partikularnih predizbornih političkih interesa, neće biti moguće, tvrdi Majdandžić i dodaje kako taj fond sve vrijeme financijski i stručno pomaže mjerodavnim gradskim službama da se napokon počne s projektom sanacije Karepovca. Godinama su se rješavali vlasnički odnosi, radilo se na dobivanju svih potrebnih dozvola i sada, navodi Majdandžić, pojedinci sve ponovno žele vratiti na početak. Zanima ga tko će snositi odgovornost kada Splićani više ne budu imali kamo odlagati svoj otpad.

"Pat-pozicija"

"Gradsko vijeće je donijelo zaključak da će raskinuti ugovor s jedinicama lokalne samouprave koje dovoze otpad na Karepovac uz moguće dopuštenje onima koji će dovoziti sortirani otpad", podsjeća Majdandžić te dodaje kako strahuje da gradski čelnici nisu svjesni da će i oni za otprilike godinu dana morati obilaziti Hrvatsku i moliti komunalne tvrtke da prihvaćaju splitsko smeće.

"Pitam se uz koju cijenu i po kojim uvjetima, i hoće li im neko drugo odlagalište primati neobrađeni miješani komunalni otpad", ističe te dodaje kako će se "naći u pat-poziciji jer neće imati privremeno mobilno postrojenje za obradu, a neobrađeni otpad prema valjanim propisima neće smjeti odložiti ni na jedno odlagalište".

Upozorava kako je - radi ispunjavanja EU direktive, a samim tim mogućnosti retroaktivnog povlačenja financijskih sredstava iz EU fondova - nužno da se nakon provedene prve faze sanacije na odlagalištu Karepovcu odlaže već obrađeni otpad te da se mora uspostaviti monitoring "Tek kada se ispune svi ovi zahtjevi, smatra se da je odlagalište otpada usklađeno te da može raditi nakon 31. prosinca 2018. i biti prijelazno razdoblje do izgradnje centra za gospodarenje otpadom Lećevice", ističe Majdandžić.

30. travanj 2024 20:07