Aktualno
StoryEditor

Markit: Zamah gospodarstva eurozone posustao nakon snažnog početka godine

05. Svibanj 2018.

Gospodarski rast eurozone stabilizirao se u travnju nakon uzleta početkom godine a idućih mjeseci mogao bi dodatno usporiti, procjenjuje londonska tvrtka Markit u mjesečnom izvješću objavljenom u petak.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone bio je u travnju gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši za 0,1 bod, na 55,1 bod, utvrdili su u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka. Time su za 0,1 bod snizili početnu procjenu njegove vrijednosti.

>>>Markit: Ograničeni kapaciteti i loše vrijeme zakočili industriju eurozone

- Zaključne brojke PMI-ja potvrđuju izraženo, široko raspoređeno posustajanje zamaha u eurozoni u ovoj godini, zaključuje glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

- Unatoč padu PMI još nije na zabrinjavajuće niskoj razini, ali pojedinosti iz istraživanja nagovješćuju dodatno usporavanje u idućim mjesecima, napominje Williamson.

Slabiji rast ekonomskih aktivnosti odražava usporavanje priljeva novih narudžbi, iako je on i dalje dovoljno snažan da napreže proizvodne kapacitete kompanija. kao što pokazuje nastavljeno gomilanje nerealiziranih poslova, konstatiraju u Markitu.

Napominju također da je blago ubrzanje aktivnosti u proizvodnom sektoru neutralizirao sporiji rast u sektoru usluga.

>>>Slabija inozemna potražnja zakočila rast aktivnosti u industriji eurozone u travnju

Među gospodarstvima obuhvaćenim istraživanjem Irska je izbila na prvo mjesto s najsnažnijim tempom rasta u travnju a aktivnosti su ubrzale i u Francuskoj. U ostalim su zemljama, uključujući Njemačku i Španjolsku, aktivnosti su usporile.

- Iako je tempo rasta naznačen travanjskim PMI-jem razočarao u usporedbi s povišenim razinama s početka godine, istraživanje i dalje nagovješćuje rast gospodarstva eurozone snažnim tempom od oko 0,5 do 0,6 posto na tromjesečnoj razini, napominje glavni ekonomist londonske tvrtke.

24. rujan 2023 16:42