Aktualno
StoryEditor

Mažar: Izvođači radova priječe isporuku ‘perverzno‘ pročišćene vode za Poreštinu

16. Kolovoz 2017.

Za razliku od planirane dinamike rekonstrukcije postojeće i izgradnju nove mreže sustava odvodnje otpadnih voda Poreča i susjednih mu općina Vrsara, Tar/Vabrige i Funtane, prema riječima Srđama Mažara, tehničkog direktora "Odvodnje Poreč", izgradnja četiriju pročistača otpadnih voda zapela je u odnosu na planiranu dinamiku. Riječ je o projektu vrijednom preko pola milijarde kuna u kojem je 74 posto odnosno 49,7 milijuna eura bespovratni udio kohezijskog fonda EU-a, dok razliku u jednakim dijelovima od po 8,66 posto snose sadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode i lokalna samouprava preko "Odvodnje Poreč" kao korisnika sredstava i nositelja realizacije projekta.

>>>Dobrović odobrio 609 milijuna kuna za II. fazu razvoja vodoopskrbe i odvodnje u Osijeku i Poreču

Do kraja 2016. godine izgrađena su 63 km novog kanalizacijskog sustava, rekonstruirana su 23 km postojeće mreže odvodnje otpadnih voda, od čega 3 km metodama bez kopanja "close-to-fit", "CIPP" i mikrotuneliranjem. Uz to izgrađene su i 32 crpne stanice, a na 50 postojećih crpnih stanica izvedeni su razni rekonstrukcijski zahvati, čime su sve uklopljene u novi nadzorno-upravljački sustav, koji će punu primjenu naći s izgradnjom i puštanjem u rad četiriju pročistača.

>>>Saznajte iz prve ruke kako do 1,5 milijuna kuna EU potpore

- Krajem 2016. godine završio i operativni dio programa "Zaštita okoliša" iz EU-ovog programskog razdoblja "2007- 2013", od ove godine bilo je potrebno osigurati sredstva za daljnju provedbu porečkog projekta. Prema procjeni dosadašnjeg izvedenog stanja, od početka 2017. godine za dovršetak projekta po više faza potrebno je osigurati ukupno 286 milijuna kuna, a to je u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" iz financijske perspektive "2014- 2020".

Ljeti će velik dio, te pročišćene vode biti iskorišten upravo za navodnjavanje, bit će dana kad će sva voda iz sustava pročistača biti plasirana spomenutim kupcima te će vrlo male količine otpadnih voda tijekom ljeta ići u more.

Značajno kašnjenje

Nakon ponovnog apliciranja za taj dio programa, 25. srpnja u Hrvatskim vodama, kaže Mažar, potpisani su temeljni ugovori, između svih jedinica lokalne samouprave, komunalnih poduzeća s njihovih područja i Hrvatskih voda, a koji će stupiti na snagu potpisom ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića.

- U ovom trenutku, na dijelu projekta koji se odnosi na izgradnju uređaja za obradu otpadnih voda i postrojenja za obradu mulja imamo značajno kašnjenje u provedbi projektnih aktivnosti.

[caption id="attachment_288663" align="alignright" width="320"] Srđan Mažar tehnički direktor Odvodnja Poreč; Foto: Mladen Volarić[/caption]

Razlog kašnjenju gradnje pročistača su "određeni prijepori" s izvođačima, francuskim Degremontom i austrijskim Strabagom u smislu tumačenja odrednica zahtjeva naručitelja, te općenito nedostatka volje od strane izvođača da prihvati činjenicu kako postoje zahtjevi naručitelja koji se moraju poštivati pri provedbi projekta, objašnjava Mažar.

- U ovom trenutku za tri lokacije pročistača-Lanternu, Poreč-sjever i Poreč-jug predan je zahtjev za izdavanje lokacijskih dozvola, dok za lokaciju u Vrsaru još uvijek ne postoji formalo odobrenje od strane naručitelja, to jest "Odvodnje Poreč". Što se tiče ugovora za projektiranje i izgradnju četiriju pročistača otpadnih voda, do sada su od operativnih aktivnosti izgrađene dvije pristupne prometnice na lokacijama Poreč-sjever i Poreč-jug do razine polaganja asfalta, izvršeno je i neophodno premještanje vodnih instalacija i dijela magistralnog voda na lokaciji Poreč-jug. Izrađen je, kaže Mažar, idejni projekt i ishođena pravomoćna lokacijska dozvola za kompostanu budućeg otpadnog mulja i zelenog otpada na deponiju Košambra.

Komercijalni ugovori

Ukupni kapacitet budućih pročistača otpadnih voda s membranskom tehnologijom, kaže Mažar, iznosi 137.500 ekvivalent stanovnika, a tako tretirana voda pogodna je kao tehnička voda za zalijevanje i održavanje hortikulturnih površina i slične namjene. Temeljem toga već su sklopljeni ugovori o isporuci te pročišćene vode s pročistača za održavanje hortikulture s velikim lokalnim hotelskim kućama, a pregovara se i s vinogradarsko-vinarskom kućom Agrolagunom, te još nekoliko za pročišćenu vodu zainteresiranih subjekata. S obzirom da je riječ o komercijalnim ugovorima, taj posao s prodajom i distribucijom tehničke vode iz pročistača nije dio projekta financiranog novcem fondova EU-a.

>>>Ministar Dobrović opovrgnuo kašnjenja s EU projektima i sukob sa Žalac

- To je i poanta tog projekta, jer zašto bi se inače išlo na tako "perverzno" visok stupanj pročišćavanja vode koju bi se onda ispuštalo daleko od obale duboko u more, s obzirom da i more ima svoje prirodne mehanizme pročišćavanja zagađenja do određenog stupnja. Ljeti će velik dio, te pročišćene vode biti iskorišten upravo za navodnjavanje, bit će dana kad će sva voda iz sustava pročistača biti plasirana spomenutim kupcima te će vrlo male količine otpadnih voda tijekom ljeta ići u more, kaže Mažar.

Mažar kaže da vjeruje da će se do kraja 2017. godine naći zajednički jezik i ishoditi lokacijske dozvole za pročistače, a budući da su glavni projekti već u visokom stupnju razrade, nada se da će ubrzo nakon toga uslijediti i daljnje projektne aktivnosti.

- S jedne strane, ne brine nas probijanje rokova dovršetka, jer smo s financijama unutar perspektive "2014- 2020", a s druge strane, željeli bismo da taj sustav što prije profunkcionira i doprinese kvaliteti života u Poreštini. Tijekom špice turističke sezone, broj ljudi se u Poreču i okolici upeterostruči, a za to treba i odgovarajuća komunalna infrastruktura, zaključio je Srđan Mažar.

28. siječanj 2023 04:51