Aktualno
StoryEditor

FOTO: Na Zagrebačkom velesajmu otvoren Tehnološki park

07. Travanj 2017.

- Novi Tehnološki park pokreće transformaciju Zagrebačkog velesajma i to u dva smjera. Sajamski dio koji se odnosi na buduću izgradnju novog sajamskog centra projiciran je u razvojnoj strategiji grada Zagreba do 2020. godine, a poduzetnički je segment u obliku inkubatora gdje će se mladi budući poslovni subjekti približavati i promociji na Zagrebačkom velesajmu, kazala je Dina Tomšić, voditeljica Zagrebačkog velesajma, u petak na svečanom otvorenju Tehnološkog parka te dodala kako to neće biti samo zagrebački, već i nacionalni projekt u kojem, između ostalih, aktivno sudjeluje i Sveučilište u Zagrebu.

Prva godina besplatna za sve 

U okviru tehnološkog parka naći će se i potpuno opremljeni laboratorij za testiranje novih proizvoda, kao i zajednički prostori za razne radionice, seminare i predavanja. Tu će se nalaziti i ispostava Plavog ureda za Novi Zagreb.

- Prva godina korištenja bit će besplatna za sve korisnike, a kasnije će se naplaćivati eventualno neka simbolična naknada izjavila je Mirka Jozić pročelnica ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo te nastavila: - Ovo je veliki iskorak za našu startup zajednicu gdje smo već par godina strateški svi zajedno usmjerili da napravimo pomak. Pomaže nam i u tome poduzetnički inkubatori koji djeluju na prostoru grada Zagreba. Najbitniji su ustvari startupovi, studenti, Sveučilište i sve ono što će se okupiti na kraju ovdje, također su nam i bitni zreli poduzetnici od kojih očekujuemo suradnju jer oni će biti mentori ovim malim početnicima tako da uđu u svijet biznisa i pronađu invesitore, kazala je.

Financijska sredstva

Vrijednost svih radova na rekonstrukciji poslovnog prostora i opremanju, iznosi oko 30 milijuna kuna, od tog iznosa je polovica iz Europskih fondova. Prostora trenutno ima za oko 120 startupova, odnosno oko 350 radnih mjesta. Uz 364 radna mjesta smještena u prostor suvremene, modularne i inovativne infrastrukture, mlade visokotehnološke tvrtke na raspolaganju će imati i zajedničke prostore, poput dvorane za sastanke i kreativne sobe te prezentacijske dvorane, a s mogućnošću primitka poslovne pošte riješit će se i problem registracije ureda novih tvrtki koje će u Tehnološkom parku dobiti svoju novu adresu. Imat će i zajedničku igraonicu za djecu, čajnu kuhinju i drugo.

Veliki poticaj za mlade

- Mjesto je prigodno lokacijski smješteno u gradu Zagrebu koje je dostupno svima pogotovo mladima za koje je ovaj prostor napravljen. Vjerujemo da je ovo jedan veliki poticaj za naše mlade, da ostanu tu, da djeluju kroz programe koje provodimo, rekao je Franjo Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb, koja upravlja programom za mlade poduzetnike.

Prvi kat paviljona 12 Zagrebačkog velesajma, ukupne površine 7.313 m2, bit će na raspolaganju zagrebačkim startup tvrtkama, studentima i drugim institucijama.

Tehnološki park je uređen zbog mladih, inovativnih i kreativnih pojedinaca i timova koji su spremni svojim znanjem i entuzijazmom zakoračiti u poduzetništvo.

- Ovaj projekt nema samo inkubatorski poslovni radni karakter, ovaj prostor ima dalekosežnu poruku za demografsku politiku naše zemlje. Mladi, obrazovani ljudi trebaju Zagreb, riječi su zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Kandidati koji bi željeli postati članovi Tehnološkog parka mogu se prijaviti online.

27. travanj 2024 09:29