Aktualno
StoryEditor

Njemačka vlada razmatra besplatni javni prijevoz u zagađenim gradovima

14. Veljača 2018.

Njemačka vlada razmatra besplatni javni prijevoz u gradovima s lošom kvalitetom zraka, doznaje Reuters.

Prema pismu koje potpisuju njemačka ministrica okoliša Barbara Hendricks, ministar poljoprivrede Christian Schmidt i šef osoblja kancelarke Peter Altmaier, Nijemci europskom povjereniku za okoliš Karmenu Velli predlažu zone s ‘niskom emisijom‘, besplatni javni prijevoz, dodatne poticaje za kupnju električnih automobila, odnosno preuređivanje postojećih motora gdje je to ekonomski i tehnološki izvedivo kako bi oni bili ekološki prihvatljiviji.

>>>Predstavljena aplikacija za mjerenje kvalitete zraka, vode i tla u Zagrebu

Njemačka trpi pritisak Europske komisije koja je u siječnju ove godine obećala da će popraviti kvalitetu zraka u urbanim središtima EU i zaprijetila kaznama članicama koje krše pravila o takvim zagađivačima kakvi su dušikovi oksidi i druge nezdrave čestice.

U pismu se kao ‘testni‘ gradovi navode Bonn, Essen, Herrenberg, Reutlingen i Mannheim, nakon čega bi se najuspješnije mjere primijenile u metropolama diljem nacije.

Iako autori navode da su detalji već dogovoreni s njemačkim federalnim državama i lokalnom samoupravom, Helmut Dey, koji rukovodi Vijećem njemačkih gradova, kaže da je iznenađen propozicijom.

>>>Bicikli koji čiste zrak do kraja godine na ulicama kineskih gradova (2017.)

Postoje planovi za smanjenje cijene karata u javnom prijevozu u pojedinim gradovima, kaže, no ukoliko federalna vlada želi besplatni javni prijevoz onda će ga morati i financirati.

Većina javnog prijevoza u Njemačkoj je u vlasništvu lokalne samouprave.

30. travanj 2024 04:45