Aktualno
StoryEditor

Novi obvezni doprinosi: Povećan trošak minimalca za direktore

13. Siječanj 2017.

Do 31. prosinca 2016. za zaposlene članove Uprave vrijedila su ista pravila kao za ostale zaposlenike. Ako su kao zaposleni članovi Uprave primali minimalnu plaću, na tu su svotu plaćali doprinose. Izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima koje su na snazi od 1. siječnja 2017. uvedena je obveza obračunavanja doprinosa na propisanu osnovicu za članove Uprave i izvršne direktore trgovačkih društava te za ravnatelje zadruga zaposlene u trgovačkom društvu odnosno u zadruzi u kojoj obavljaju navedene dužnosti. Ako su u tom društvu odnosno zadruzi zaposleni puno radno vrijeme, a isplaćuje im se plaća manja od 5030,35 kn na mjesec, isplatitelj (trgovačko društvo odnosno zadruga) obvezan je obračunati i platiti sve doprinose na mjesečnu osnovicu u tom iznosu. Uvedena novina ne znači da članovi uprave automatski moraju sebi povećati plaću određenu ugovorom o radu. Mogu i dalje isplaćivati plaću u ugovorenoj svoti, najmanje u visini minimalne plaće koja od 1. siječnja 2017. iznosi 3276 kuna bruto, ali doprinose moraju platiti na osnovicu od 5030,35 kn na mjesec, što iznosi 1871,29 kn obveznih doprinosa. Pri tome doprinosi za mirovinsko osiguranje umanjuju osnovicu za plaćanje poreza na dohodak (mirovinski doprinosi na propisanu osnovicu iznose 1006,07 kn). Članovi Uprave s bruto plaćom do 4806,07 kuna na mjesec neće ni plaćati porez na dohodak jer im je mjesečni dohodak, nakon umanjenja za mirovinske doprinose obračunate na propisanu osnovicu, jednak osnovnom osobnom odbitku, pa nema osnovice za obračun poreza na dohodak.

Pravila i iznimke

Obveza plaćanja doprinosa na propisanu osnovicu od 5030,35 kn na mjesec odnosi se na razdoblje provedeno u osiguranju počevši od siječnja 2017., pa će tu obvezu trebati izvršiti tek u veljači, pri isplati plaće za siječanj. Na obvezu ne utječe podatak da član Uprave, uz tu funkciju, obavlja i druge poslove u trgovačkom društvu ili zadruzi (npr. radi kao prodavač, vozač ili bilo koji drugi posao). Ako je u mjerodavnom sudskom registru upisan kao član Uprave, a za puno radno vrijeme isplaćuje mu se mjesečna plaća niža od 5030,35, doprinose treba obračunati na osnovicu od 5030,35 kuna. Inače, to je ista osnovica na koju obvezne doprinose plaćaju obrtnici.

>>>Drugi dohodak: Nova pravila oporezivanja honorara pogađaju gotovo 400 tisuća osoba Za članove Uprave koji su u tom društvu zaposleni s nepunim radnim vremenom osnovica na koju trebaju biti plaćeni doprinosi određuje se razmjerno odnosu ugovornog nepunog i punoga tjednog radnog vremena. Npr., ako je član Uprave zaposlen s polovinom radnog vremena i ugovorenom plaćom od 2000 kuna, doprinose će od 1. siječnja 2017. trebati platiti na osnovicu od 2515,18 kn na mjesec; ako je zaposlen na 10 sati mjesečno s ugovorenom plaćom od 1000,00 kn, doprinose će trebati platiti na osnovicu od 1257,59 kn itd. I za zaposlene s nepunim radnim vremenom ugovorena plaća ne mora se mijenjati, samo doprinosi moraju biti plaćeni na razmjerni dio propisane mjesečne osnovice. Članovi uprave zaposleni u društvu u kojem obavljaju funkciju člana uprave kojima se isplaćuje plaća jednaka ili veća od propisane osnovice i nakon tih promjena plaćaju doprinose na osnovicu ugovorene plaće. Ako je ugovorena plaća 10.000 kuna bruto, to je ujedno osnovica za obračun i plaćanje doprinosa.

Ne vrijedi za prokuriste

Obveza plaćanja doprinosa na propisanu mjesečnu osnovicu ne odnosi se na prokuriste zaposlene u trgovačkom društvu u kojem imaju prokuru kao generalnu punomoć za sklapanje poslova i zastupanje društva. Iako se i prokura upisuje u sudski registar trgovačkih društava te iako prokurist ima gotovo sve ovlasti vezane uz zastupanje trgovačkog društva u pravnom prometu i pred državnim i sudbenim tijelima kakve ima član Uprave (razlika je u tome što prokurist ne smije založiti imovinu i ne može pokrenuti stečajni postupak), novouvedena minimalna osnovica za obračun doprinosa ne odnosi se na zaposlene prokuriste. Za njih se i dalje doprinosi obračunavaju na ugovorenu plaću koja ne može biti niža od propisane minimalne plaće.

Zaposleni drugdje

Za članove uprave koji su zaposleni negdje drugdje, bilo u drugom trgovačkom društvu, ustanovi ili kod fizičke osobe koja obavlja samostalnu djelatnost, a nisu zaposlenici trgovačkog društva u kojem obavljaju funkciju člana uprave, ovim se izmjenama propisa ništa ne mijenja. Oni su status u obveznom osiguranju stekli prema nekoj drugoj osnovi, pa se u trgovačkom društvu u kojem obavljaju funkciju člana uprave ne moraju osigurati. Poslodavac kod kojega su zaposleni za njih plaća obvezne doprinose ili ih sami plaćaju prema nekoj drugoj osnovi osiguranja (npr. kao obrtnici). U društvu u kojem obavljaju funkciju člana uprave ni društvo ni oni sami nemaju nikakvih obveza u vezi s plaćanjem doprinosa, osim ako im se ne isplaćuju primici koji se smatraju drugim dohotkom.

29. travanj 2024 12:40