Aktualno
StoryEditor

Novim zakonom ukida se naknada za zatvaranje stambenog kredita

25. Kolovoz 2017.

Zakon o stambenom potrošačkom kreditiranju, koji je Vlada jučer uputila u saborsku proceduru, propisuje bankama da moraju klijenta detaljno izvijestiti o svim troškovima kredita, te on tada ima 14 dana da odustane od podizanja kredita, bez dodatnih obrazloženja.

Prema novom zakonu, banke moraju prezentirati klijentu detaljan izračun efektivne kamatne stope. Mijenja se i način na koji se ocjenjuje kreditna sposobnost. Tako su dva glavna kriterija pri ocjeni kreditne sposobnosti visina prihoda i rashoda tražitelja kredita, a ne prelazi li tržišna vrijednost nekretnine visinu kredita ili je procjena kako će vrijednost nekretnine rasti.

>>>Zakon o subvencioniranju stambenih kredita ujedinio saborsku poziciju i opoziciju

Kredit se može zatvoriti u bilo kojem trenutku, a naknada za zatvaranje kredita se ukida.

-Kreditna institucija ne smije potrošaču naplatiti naknadu za prijevremeno, djelomično ili u cijelosti ispunjenje obveze iz ugovora o stambenom potrošačkom kreditiranju, rekao je ministar financija Zdravko Marić, koji je jučer nakon sjednice Vlade odgovarao na novinarska pitanja.

>>>Banke pozvane da daju ponude za subvencioniranje stambenih kredita

Dodao je kako vjeruje da je Zakon skrojen kako bi dodatno zaštitio prava potrošača.

Naknada za prijevremenu otplatu kredita ili djelomičnu otplatu za sada je ukinuta samo za stambene kredite. Vlada nastoji promijeniti pravila i za ostale kredite.

>>>Država će plaćati pola rate kredita četiri godine, a dobijete li dijete šest godina

Usvoji li Sabor ovaj Zakon, on će se primjenjivati i na "subvencionirane" kredite, natječaj za koje se otvara početkom idućeg mjeseca.

Ministar Marić izrazio je zadovoljstvo ponudama 10-ak financijskih institucija, banaka, koje su dale svoje ponude za modele subvencioniranih kredita. Istaknuo je kako su banke ponudile kamatne stope niže od 3,75 posto, što je maksimum koji je propisan ovim vladinim programom. Država će sufinancirati otplatu ovih kredita prve četiri godine. Nakon isteka tog razdoblja, a u iduće 2 godine, kamata će moći rasti za 10 posto, a kada i to završi, kamata će moći nesmetano rasti.

Međutim, ako i kada iznos anuiteta skoči za više od 20 posto banka mora ponuditi klijentu reprogram kredita ili konverziju u drugu valutu bez naplate dodatnih troškova.

02. svibanj 2024 12:03