Aktualno
StoryEditor

Orke teroriziraju ribarske brodice na obalama Aljaske

24. Lipanj 2017.

Orke, koje se smatraju izrazito inteligentnima, u stanju su cijeli dan čekati dok ribari akumuliraju dnevni ulov kako bi ih spretno opljačkale, te neumoljivo prate pojedine ribarske brodove čime ih ponekad prisile da se vrate u luku. Nakon desetljeća relativno mirnog suživota s ribarskim brodovima na obalnom području Aljaske, broj orki koje vrebaju ribare drastično se povećao, piše National Post.

Paul Clampitt, suvlasnik ribarske brodice Augustin, kazao je da su ih orke otjerale iz Beringovog mora. Iako su, poput mnogih drugih brodova, koristili preporučena elektronička sredstva i buku, orke su se jednostavno naviknule na ‘stimulans‘ koji im sada služi kao poziv za večeru.

>>>Razina kisika u oceanima pala za dva posto, posljedice za ribolov mogle bi biti fatalne

John McHenry, vlasnik broda Seymour, orke opisuje kao bandu, jer kada se pokraj broda pojave dvije to označava kraj putovanja, s obzirom na to da im se ubrzo pridruži još njih 40.

U izvješću koje je objavio Anchorage Daily News opisani su navedeni slučajevi u kojima agresivne orke nemilosrdno uznemiravaju brodove, čiju blizinu odbijaju napustiti i do 18 sati nakon što očajni mornari ugase motore.

Veliki troškovi

Osim orki, ribarske brodove pljačkaju i ulješure, velika vrsta kitova opisana u kultnom romanu Moby Dick.

Iako su ribarski brodovi diljem Aljaske izvijestili o slučajevima terora od strane orki, najgori incidenti odvijaju se na području Beringovog prolaza, dijela koji odvaja zapad Aljaske i Rusiju.

U izvješću objavljenom 2014. o ribolovu na Aljasci, stoji da su troškovi nastali krađom ribe od strane orki procijenjeni na 500 dolara dnevno.

Broj kitova grabežljivaca povećao se dijelom zbog oporavka populacije u sjevernom Pacifiku nakon moratorija iz 1980-ih o komercijalnom kitolovu.

Clampitt je kazao da je ranih 80-ih vidjeti kita na tom području bila rijetkost. Ovo nije prvi put da su aljaške vode ugrožene zbog promjenjivih apetita kitova ubojica. Istraživači su otkrili da je 1990. skupina orka bila odgovorna za iznenadi pad populacije morske vidre u Pacifiku, većih razmjera nego kad su te životinje ubijane zbog krzna.

Ubilački pohod

Orke imaju impresivnu društvenu strukturu, na različitim područja imaju različitu komunikaciju i strategiju lova, te su vrlo inovativne pa tako često mijenjaju grabežljive taktike koje prenose na jato.

Teror orki otišao je toliko daleko da su u travnju na području Monterey Bay u Kaliforniji, u samo osam dana ubile četiri mladunca sivog kita, što je po lokalnim medijima opisivano kao ubilački pohod. Biolozi te epizode pripisuju jednoj orki iz jata koja je postala neobično vješta u lovu na sive kitove.

>>>Zabranom uzgoja dupina i kitova ubojica u zatočeništvu, Francuska postepeno dokida ‘morske cirkuse’

Ribari su primijetili povećan broj mladih kitova kradljivaca, što označava da odrasle orke podučavaju mladunce kako da pljačkaju ribarske brodove u potrazi za hranom.

Ribarski brodovi na Aljasci nisu jedini koji će se suočavati s orkama, jer zbog topljenja polarnog leda orke mogu slobodno plivati dublje u Arktički ocean gdje bi mogli opustošiti ionako siromašnu faunu.

Jedini zabilježeni napad orke na čovjeka dogodio se 1972. kada je orka surfera iz Kalifornije ugrizla za lijevo bedro.

Orke su, osim ljudi, najveći svjetski morski grabežljivci. Obitavaju u svih sedam svjetskih oceana u kojima ubijaju druge vrhunske morske predatore što uključuje morske pse i morževe. Za razliku od ostalih grabežljivaca orke ne ubijaju ljude, iako su u zatočeništvu uzrokovali nekoliko smrtnih slučajeva kod ljudi, do danas ne postoji zapis o čovjeku kojeg je orka ubila u divljini.

26. travanj 2024 04:03