Aktualno
StoryEditor

Otvorena izložba ‘Tko su bili ti strašni Hrvati?‘

10. Travanj 2018.

Izložba "Tko su bili ti strašni Hrvati?" (Who were those "terrible Croats"?), na kojoj je prikazan izbor iz arhivskog gradiva o sudjelovanju Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.), otvorena je u utorak u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) u Zagrebu.

Tridesetogodišnji rat jedan je od najvažnijih sukoba u europskoj povijesti, istaknuo je autor izložbe Damir Stanić. Iako je započeo kao sukob katoličke i protestantske strane unutar Svetoga Rimskog Carstva Njemačke Narodnosti, a vjerska problematika bila od velike važnosti tijekom cijelog rata, u njega se zbog svojih partikularnih, napomenuo je Stanić, često svjetovnih interesa, uključio niz europskih država. U ovom paneuropskom sukobu istaknutu ulogu imali su hrvatski vojnici, koji su zbog svojeg karakterističnog načina ratovanja istodobno izazivali prijezir i poštovanje naglasio je.

>>>FOTO: Fotografije Belle Kotak pričaju bajke

Na izložbi je prikazan izbor iz arhivskog gradiva o sudjelovanju Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu koji se čuva u Hrvatskom državnom arhivu, Metropolitanskoj knjižnici Zagrebačke nadbiskupije, Austrijskom državnom arhivu, Arhivu Republike Slovenije, Vojnopovijesnom muzeju u Beču te Vojnom muzeju u Stockholmu. Predstavljeno je gradivo o nizu još uvijek nedostatno istraženih tema iz povijesti hrvatskih postrojbi u Tridesetogodišnjem ratu, od sudjelovanja u bitkama, problematike nasilja, njihova izgleda i opreme, do biografija istaknutih pojedinaca.

Izložbu je otvorio državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak. Autor izložbe je Damir Stanić uz stručnu suradnju Vladimira Brnardića. Karte i kronologiju izradio je Filip Hren, a prijevod s latinskog načinila je Maja Pajnić. Izložba je postavljena u sklopu dvodnevne međunarodne konferencije, koja se održava u povodu 400. obljetnice početka Tridesetogodišnjega rata.

>>>Hrvati među pet najškodljivijih vozača u EU

U sklopu konferencije poslijepodne će i u Hrvatskom povijesnom muzeju biti otvorena izložba "Mač, koplje i bure baruta", kojom se na temelju odabrane građe iz fundusa muzeja nastoji potkrijepiti i vizualizirati sjećanje na ovaj paneuropski sukob. Vojnici s područja Hrvatske bili su jedni od ključnih sudionika, a Nikola Zrinski, Juraj Rattkay, Nikola Ostrošić te Nikola Kapilet neki su od istaknutih imena Tridesetogodišnjega rata.

Osim njihovih grafika u Hrvatskom povijesnom muzeju izložene su i grafike tadašnjih europskih vladara i vojskovođa čija su djelovanja ostavila neizbrisiv trag u tom ratu. Izložba je popraćena oružjem, vojnom opremom, zastavama, zemljovidima i kovanicama iz toga doba. Autor izložbe je Mislav Barić, a likovni postav potpisuju Ivana Asić, Ana Filep i Ozren Solić.

Konferenciju i izložbe organizirali su Hrvatski institut za povijest, Hrvatski državni arhiv i Hrvatski povijesni muzej. Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Obje izložbe su otvorene do 7. lipnja.

29. travanj 2024 06:19