Aktualno
StoryEditor

Ovo se zove ‘razrađene demografske mjere‘! Evo što sve Tim Kabel plaća svojim zaposlenicima

04. Rujan 2019.

Demografske mjere hrvatskih poslodavaca izazvale su veliko zanimanje javnosti, a ovoga puta predstavljamo Tim Kabel iz Zagreba, koja je izniman ne samo po potpori za novorođenčad nego ima cijeli niz mjera kojima potiče natalitet svojih zaposlenika i pruža financijsku potporu njihovim obiteljima kroz razne novčane nagrade i stipendiranje učenika

Vlasnici tvrtke, Ivan i Mirjana Topčić, uočili su mnogo ranije nego državne institucije da Hrvatska tone u demografsku katastrofu te su još 2005. odlučili isplatiti potporu od 10.000 kuna za svako novorođenče zaposlenika, iznos koji je, prema odluci Vlade RH, neoporeziv od početka ove godine.

U Tim Kabelu radi 47 zaposlenika od kojih je 12 žena i samo jedna od njih još nije majka. Od 47 zaposlenih, 41 su roditelji i imaju ukupno 80 djece. Otkako unazad 14 godina Tim Kabel daje 10.000 kuna za novorođenčad, taj novac dobilo je njih 56 što znači da je isplaćeno 560.000 kuna neto. Od 2004., otkad Tim Kabel stipendira djecu zaposlenih, isplaćeno im je 1.317.750 kuna.

No to su samo dvije od niza povlastica koje zaposlenici ove tvrtke imaju. Tim Kabel je poseban i po tome što zaposlenicama nitko ne postavlja neugodna pitanja o majčinstvu kao što to čine u mnogim drugim hrvatskim tvrtkama.

- Moja supruga Mirjana, koja je zajedno sa mnom vlasnica tvrtke, sa svakom ženom koju zaposlimo već prvi dan obavi razgovor u kojem je obavijesti da se ne ustručava ostati trudna, nego da slobodno planira trudnoću uz obavezu da odmah kad sazna da je trudna o tome obavijesti upravu kako bismo mogli na vrijeme organizirati zamjenu za porodiljski. Osim toga, tvrtka Tim Kabel je s Poliklinikom Podobnik sklopila ugovor i našim zaposlenicama koje žele roditi u toj Poliklinici plaća 50 posto troška. Porod je važan, ali stresan događaj u životu majke tako da smo osjetili potrebu olakšati im s obzirom da Poliklinika Podobnik pristupa porodu i trudnici vrlo pažljivo. Dosad su tri naše zaposlenice rodile u Poliklinici Podobnik – kaže Topčić.

Također ističe da svako dijete zaposlenika koje polazi srednju školu tijekom cijelog školovanja ima mjesečnu stipendiju od 500 kuna, a studenti dobivaju 1.000 kuna mjesečno tijekom cijelog studija, no izgube li studentska prava gube i stipendiju što ih donekle stimulira na učenje i rad. Inače sva djeca Tim Kabelovih zaposlenika do 15 godina starosti imaju maksimalne godišnje potpore koje zakon dozvoljava. Osim toga, sva odrasla djeca zaposlenika koja žele tijekom ljetnih praznika mogu raditi u tvrtki preko Omladinskog ili Studentskog servisa uz naknadu od 30 kuna po satu, ističe Topčić.

I na kraju svi zaposlenici imaju pravo podignuti kredit u tvrtki u visini dvogodišnje plaće uz najnižu moguću kamatu, a menadžment i veće iznose za kupnju stana, adaptacije stambenog prostora i slično.

Uz sve to, krajem svake godine, prvoga vikenda u prosincu, svi zaposlenici zajedno sa svojim supružnicima odlaze u razna mjesta u Hrvatskoj; Dubrovnik, Split, Rovinj, Plitvice… na proslavu završetka poslovne godine. Tom prigodom vlasnici Tim Kabela podijele zaposlenima božićnicu i proglase najboljeg zaposlenika koji dobiva dvostruku božićnicu. Inače božićnica u ovoj tvrtci bude i veća nego što je zakonom određeno. Topčić također ističe da će i sve nove povlastice, koje su od početka rujna zakonski moguće, uvesti u poslovanje u maksimalnom iznosu.

22. travanj 2024 00:07