Aktualno
StoryEditor

Porez na dobit: Prvi put dostavlja se Izvješće o poslovnim događajima s povezanim osobama

11. Ožujak 2017.

Zakonski rok za podnošenje prijave poreza na dobit je do kraja travnja 2017., ali s obzirom na to da posljednji dan travnja pada u nedjelju, a iza toga je blagdan 1. svibnja, prijava se može podnijeti zaključno s danom 2. svibnja 2017. Prijavu poreza na dobit treba dostaviti na starom PD obrascu, novi PD obrazac koristit će se tek u 2018., pri podnošenju porezne prijave za 2017. Do sada je Porezna uprava svake godine donosila posebnu uputu za podnošenje godišnje prijave poreza na dobit, s preciznim instrukcijama o načinu popunjavanja PD obrasca. U Uputi za 2016. Porezna uprava referira se na prošlogodišnju, navodeći samo posebnosti koje se odnose na 2016. godinu.

>>>Porez na dobit 2017. smanjuje se za velike obveznike za dva posto, a za male čak osam

Osnovica poreza na dobit za 2016. godinu temelji se na računovodstvenoj dobiti utvrđenoj kao razlici između prihoda i rashoda, koju treba uvećati za rashode koji se porezno ne priznaju odnosno umanjiti za iznose koji su uključeni u prihode, ali umanjuju osnovicu za plaćanje poreza. Za 2016. porezna osnovica utvrđuje se prema načelu ostvarenih prihoda i rashoda, a tek od 2017. će oni poduzetnici koji se za to odluče utvrđivati poreznu osnovicu prema novčanom načelu, kao razliku naplaćenih primitaka i plaćenih izdataka.

Prijevoz i reprezentacija

Poduzetnici moraju obratiti pozornost na rashode povezane s osobnim prijevozom i rashode reprezentacije, koji su najčešća stavka uvećanja osnovice poreza na dobit. Porezno je nepriznata amortizacija osobnih automobila u dijelu koji se odnosi na nabavnu vrijednost koja prelazi 400 tisuća kuna, a svi ostali rashodi u vezi s upotrebom osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz poduzetnika nepriznati su u visini 30 posto. Ako se službenim automobilom koristi i u privatne svrhe i prema toj se osnovi obračunava plaća u naravi, rashodi se priznaju u 100-postotnom iznosu.

Nova pravila priznavanja rashoda za osobni prijevoz i rashoda reprezentacije primjenjivat će se tek u 2017. odnosno 2018. godini.

Rashodi reprezentacije uvećavaju poreznu osnovicu u visini 70 posto učinjenih izdataka. Nova pravila priznavanja rashoda za osobni prijevoz i rashoda reprezentacije primjenjivat će se tek u 2017. odnosno 2018. godini. Poduzetnici koji u dugotrajnoj imovini imaju apartmane, kuće za odmor, plovila i zrakoplove moraju voditi računa o minimalnim prihodima kao uvjetu priznavanja rashoda povezanih s korištenjem tom imovinom.

Reinvestirana dobit

Od iznajmljivanja apartmana i kuća za odmor minimalni prihod mora iznositi pet posto, a od iznajmljivanja plovila i zrakoplova sedam posto nabavne vrijednosti te imovine. Ako nije ostvaren propisani prihod, svi rashodi povezani s korištenjem tom imovinom uvećavaju osnovicu poreza na dobit. U vezi s amortizacijom dugotrajne imovine, poduzetnik može svake godine mijenjati odluku o amortizacijskim stopama, vodeći računa o stopama koje su pri utvrđivanju porezne osnovice propisane kao najviši dopustivi rashod. Treba provjeriti i kamate po kojima se poslovni subjekt zaduživao odnosno kamate koje je zaračunavao na kredite povezanim osobama, bilo u inozemstvu bilo u tuzemstvu.

>>>Irska smanjuje porez na dobit sa vrlo niskih 12,5 posto na još nižih 6,25 posto

Ovo je posljednja prijava poreza na dobit u kojoj je moguće koristiti se umanjenjem porezne obveze za reinvestiranu dobit. Uvjeti korištenja tom poreznom pogodnosti su zahtjevni. Porezni obveznik mora uložiti ostvarenu dobit u nabavu dugotrajne imovine, za taj iznos uvećati temeljni kapital društva i sve do 31. prosinca 2018. zadržati broj radnika prema stanju na dan 1. siječnja 2016. Povećanje temeljnoga kapitala treba registrirati kod nadležnoga trgovačkog suda te o tome obavijestiti Poreznu upravu. Ako trgovački sud iz bilo kojeg razloga ne prihvati upis povećanja temeljnoga kapitala, porezni obveznik mora na taj iznos platiti porez na dobit. Stopa poreza na dobit za 2016. iznosi 20 posto, tek od 2017. snižava se na 18 odnosno 12 posto. Pri izračunavanju visine predujmova koje će plaćati nakon što predaju poreznu prijavu za 2016., poduzetnici će uvažiti nove porezne stope, tj. za odgovarajući iznos umanjiti iznose mjesečnih predujmova. Kao i ranijih godina, osim PD obrasca porezni obveznik mora Poreznoj upravi dostaviti i brojne priloge (obračun turističke članarine, obračun spomeničke rente, obračun olakšica za obrazovanje i izobrazbu i dr.).

Što treba navesti Ove godine prvi put treba dostaviti i novi prilog: izvješće o poslovnim događajima s povezanim osobama. Dostavlja se na obrascu PD-IPO na kojem treba taksativno, po subjektima, navesti podatke o poslovnim događajima koji su tijekom 2016. realizirani s povezanim osobama i to po dvije osnove: po osnovi danih/primljenih zajmova i kredita i po osnovi prodanih/nabavljenih dobara i usluga. Povezanim osobama smatraju se osobe s kojima je porezni obveznik kapitalno povezan te osobe s kojima je povezan po osnovi njihova sudjelovanja u nadzoru i upravi, uključujući s njima rodbinski povezane osobe. Za svaku povezanu osobu s kojom je poduzetnik tijekom godine poslovao treba navesti podatak o stanju potraživanja i/ili obveza na 1. siječnja, promet tijekom godine i stanje potraživanja odnosno obveza na posljednji dan u godini.

27. travanj 2024 05:20