Aktualno
StoryEditor

Postoji li najgore vrijeme za trgovanje na financijskom tržištu i kako ga izbjeći?

23. Ožujak 2017.
Piše:
Trading Room

Iako naslov članka sugerira postojanje određenog vremenskog perioda unutar dana, tjedna ili čak mjeseca koji može biti profitabilniji u odnosu na neki drugi vremenski period kod trgovanja na financijskom tržištu, pozabavit ćemo se jednom drugom tematikom. Sasvim sigurno postoje određeni vremenski periodi, kad je ”bolje” odnosno profitabilnije trgovanje na financijskom tržištu, za pojedini tip trgovca na različitim tržištima kao i sa različitim financijskim instrumentima. Tako je npr. za dnevne trgovce na likvidnim tržištima najvažniji period kad se burza otvara jer su u prvih sat vremena likvidnost i pomaci cijene najveći, dok je s druge strane za dugoročnog investitora kraći vremenski period potpuno nebitan jer je usmjeren na duge staze i kratkoročne fluktuacije ga ne zanimaju.

Međutim, tom temom ćemo se baviti u nekom od idućih članaka, a sad će biti obrađena tema koju promatramo sa psihološkog aspekta. Često se zna dogoditi da nakon nekoliko dobitnih pozicija na tržištu dođe do jednog velikog gubitka koji ”pojede” sve ono što se prethodno zaradilo. Zašto dolazi do toga? U prvom redu, radi emocija. Nakon nekoliko dobitnih pozicija postiže se preveliko samopouzdanje te se počinje trgovati radi samog trgovanja. Ulazi se u velike pozicije i na taj način se preuzima nepotreban rizik kojeg nije moguće kontrolirati i koji na koncu kontrolira nas. Da se razumijemo, gubitke ne možemo izbjeći niti na svijetu postoji trgovac ili investitor koji nikad nije izgubio novac na financijskom tržištu. Dobit se može, izgubit se mora, reče Kostolany, veliki burzovni investitor. Ovdje pričamo o gubicima koji se mogu izbjeći i koji su pod našom kontrolom. Pogledajmo na koji način.

Koliko god paradoksalno zvučalo, najgore vrijeme za trgovanje na financijskom tržištu je nakon nekoliko dobitnih pozicija. Nakon većih dobitaka osjećamo se dobro i moćno. Ego je na maksimalnoj razini i uglavnom se događa da se nastavlja s trgovanjem (a zašto bi se stalo nakon dobitnog niza) te se ne može racionalno promotriti trenutna situacija. Kako zaustaviti ono što nas čini sretnim, te se traži nova dobitna pozicija što na koncu dovodi u opasnost od postajanja ovisnim o osjećaju koji je proizveden trgovanjem. U prijevodu, za trgovca nakon dobitnih pozicija postoji velika vjerojatnost da će učiniti grešku u trgovanju jer mozak prestaje percipirati rizik i traži nastavak ”dobrih” osjećaja koje su prethodno stvorili dobitci, što dovodi do loše primjene vlastite investicijske strategije. Potrebno je razumjeti vlastiti um i ponašanje kako bismo taj rizik držali pod kontrolom i zaštitili se od mogućih gubitaka. Kad smo vidjeli kako je lako izgubiti sredstva nekontroliranim ponašanjem, pogledajmo koje je potencijalno rješenje iako univerzalno rješenje ne postoji. Sustav koji nas sprječava od ovakvih greški naziva se plan trgovanja u kojemu je sve detaljno navedeno i opisano, od investicijske strategije do vlastitog ponašanja i emocija, a sve u cilju kako bismo izbjegli nasumične odluke koje mogu biti pogubne za naše financije.

Za Trading Room: Ivan Stojanovic, Head of Croatian Market at CM-Equity AG (OptimTrader trgovačka platforma)

Pratite nas na www.trading-room.eu i Facebook stranici

27. travanj 2024 20:02