Aktualno
StoryEditor

PP Orahovica otvorio novu tvornicu, predstavio brend Panona Mare

16. Prosinac 2016.

Poljoprivredno poduzeće Orahovica (PP Orahovica) u prisustvu Ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, otvorila  je novu tvornicu za preradu slatkovodne ribe.  Uz to tržištu je predstavljen i novi brend Panona Mare pod kojim će se proizvodi ribnjačarstva PP Orahovice naći na tržištu, javljaju iz tvrtke.

PP Orahovica smještena je u netaknutoj prirodi istočne Hrvatske, u predjelu između rijeke Drave na sjeveru i padina Papuka i Krndije na sjeverozapadu, uz rubove Parka prirode Papuk.  U takvom prirodnom okruženju rastu nasadi lješnjaka, vinove loze, uzgajaju se ribe...  Kraj je to najveće ljepote i prirodne raznolikosti. Zato je temelj poslovanja PP Orahovice održivi razvoj što znači optimalno korištenje prirodnih resursa, očuvanje prirodne i kulturne baštine. Pažnja u proizvodnji je posebno usmjerena na racionalno trošenje neobnovljivih izvora jer svako neracionalno i prekomjerno trošenje može poremetiti ravnotežu u prirodi.

PP Orahovica najveći je proizvođač slatkovodne ribe u Republici Hrvatskoj s ukupnim površinama 4500 ha ribnjaka na lokacijama Grudnjak (Orahovica), Lipovljani, Donji Miholjac, Kopačevo (Baranja), Pisarovina i Vrbovljani.  Ulaganja u proizvodnju od 2011. do sada iznose 70 milijuna kuna, a investicije se odnose na  obnovu i rekonstrukciju ribnjaka, čišćenje i pripremanje novih ribnjaka kako bi stvorili sirovinu za novu tvornicu.  Uz to investirano je i 25 milijuna kuna  u izgradnju i opremanje nove tvornice za preradu ribe, koja je financirana kreditnom linijom HBOR-a te sufinancirana bespovratnim sredstvima isplaćenim iz IPARD programa.

Tvornica za preradu slatkovodne ribe, smještena u općini Čačinci ima kapacitet 3 tisuće tona prerađene ribe godišnje, a trenutno zapošljava 15 djelatnika s tendencijom rasta kako će se širiti proizvodni program.  PP Orahovica na tržište plasira svježi, smrznuti i dimljeni program slatkovodne ribe, odnosno proizvode cijele ribe, ribljih odrezaka,  dimljene proizvode (dimljeni šaran Panona Mare),  uskoro će se na tržištu predstaviti i čips od šarana, a planiraju se i mnogi drugi proizvodi.

U 2015. godini PP Orahovica prodala  je više od 1,091 t  ribe od čega je 70 % proizvedene ribe plasirano  na tržištima Europske unije. Najznačajnije količine izvoze se u Bugarsku, Češku i Poljsku.

Postojano unapređivanje poslovanja

Ukupne površine kojima PP Orahovica raspolaže su 12 000 ha, od toga najznačajnije djelatnosti odvijaju se na: 320 ha voćarstvo (lješnjaci); 190 ha vinogradarstvo (najznačajnija vina Silvanac zeleni, vrhunska vina Graševina, Frankovka, Sivi pinot, Chardoney), 7000 ha ratarskih površina (kukuruz, pšenica, soja  te šećerna i uljana repica) te ribnjačarstvo na 4500 ha ribnjaka.

U PP Orahovici kontinuirano se radi na unapređivanju poslovanja i kvaliteti u proizvodnim procesima što uz prirodno okruženje daje vrhunske, zdrave i domaće proizvode. PP Orahovica trenutno zapošljava 240 djelatnika, a ukupni prihodi za prošlu godinu iznosili su 138 milijuna kuna.

"Kada bih PP Orahovicu trebao kratko predstaviti i reći zbog čega je posebna, bilo bi to   sljedeće: vino silvanac zeleni, lješnjak, slatkovodna riba ali  najvažnije PP Orahovica su vrijedni ljudi koji ju čine. Lider smo i najznačajniji  proizvođač i prerađivač slatkovodne ribe u RH.  Najvažniji razlozi za ulaganje u novu tvornicu su: naš odgovor na zahtjeve tržišta i ubrzani tempo života te potrebe naših kupaca za gotovim i polugotovim proizvodom vrhunske kvalitete, bolja prodajna cijena naših proizvoda te širi i kvalitetniji asortiman naših proizvoda od ribe," naglasio je Vlado Čondić-GaliničićTomislava Tolušić predsjednik Uprave PP Orahovica.

26. travanj 2024 06:19