Aktualno
StoryEditor

Pravda za sve: Treba smanjiti broj dana bolovanja koji idu na teret poslodavca

11. Lipanj 2018.

Nedavno sam razgovarao s poznatim i prilično uspješnim slavonskim poduzetnikom kojeg sam zamolio da mi kaže svoje mišljenje o razvoju situacije s Agrokorom. Bio je ljubazan, a onda je najedanput promijenio raspoloženje i temu, ustvrdivši da je sustav plaćanja bolovanja nepravedan prema poduzetnicima.

>>>Bolovanje za radnika starijeg od 65 godina na teret poslodavca

‘Što to sad govori?‘ upitah se u sebi, a on mi psujući objasni da se njegov radnik ozlijedio na nogometu, puknuo mu je mišić, i da će mu tvrtka sad isplatiti plaću za 42 dana bolovanja; ako pak na njemu ostane dulje, troškove će preuzeti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

– Zašto bih mu plaćao bolovanje? I zašto bih uopće nekomu tko dobije upalu pluća plaćao bolovanje?! Nisam bezosjećajan, ali ako se radnik ne ozlijedi na poslu, onda tvrtka s njegovim bolovanjem nema ništa jer njegovi zdravstveni problemi nisu posljedica radnih uvjeta. To je još jedan primjer prikrivenog poreza ili parafiskalnog nameta koji guši poduzetništvo, rekao je u dahu.

Bol poduzetnika

Nisam to htio previše komentirati jer mi je bilo važnije da porazgovaramo o onome zbog čega sam ga zvao. Poslije sam malo razmišljao o tome i nisam baš bio siguran kakvo stajalište zauzeti.

>>>Komu prijeti ovrha na plaću, neka ode na – bolovanje

Nismo baš bogato društvo da bismo sav teret bolovanja mogli prebaciti na državu, a ipak, možda su ta 42 dana, kao što to u čl. 40. propisuje Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, previše za tvrtke koje imaju i mnogo drugih davanja državi. Da se razumijemo, tvrtka moga sugovornika dobro stoji, većinu svojih proizvoda izvozi i bolovanje jednog radnika neće joj naštetiti, ali ipak valja razmisliti.

Kontaktirao sam s državnim dužnosnikom iz jednog ministarstva koji je kao pobornik liberalne ekonomije svjestan mnogih zakonskih zapreka na koje nailaze poduzetnici. On smatra da Vlada mora smanjiti obvezu poslodavca da plaća radnika na bolovanju s 42 na 10 dana.

Poduzetnik se požalio zato što mora isplaćivati plaću radniku koji je na bolovanju, smatra da bi taj teret trebala preuzeti država. To pak nije realno, a ni dobro jer bi mogla nastati inflacija bolovanja. Ipak, treba postići kompromis zato što je posebno malim tvrtkama bolovanje radnika velik trošak

Možda je to malo radikalno za naše uvjete jer kad bi država tvrtkama i prepolovila broj dana obaveznog plaćanja bolovanja, čini mi se da bi to bilo čudo. Ali jedno je moj sugovornik iz ministarstva posebno spomenuo: malim je poduzetnicima plaćanje bolovanja veliko opterećenje, osobito u pojedinim djelatnostima kao što je, primjerice, tekstilna, gdje većinom rade žene, koje su često na bolovanjima zbog čuvanja trudnoće ili malodobne djece.

Šire gledište

Na tragu ovoga trebali bismo tražiti rješenje, barem kako bismo ublažili bol poduzetnicima zbog bolovanja njihovih radnika. Primjerice, zašto zaista obrtnicima ne bismo omogućili da njihovi zaposleni prava od bolovanja u cijelosti traže od države? To bismo mogli omogućiti i mikrotvrtkama i bar dijelom malim tvrtkama, i to tako da potonje isplaćuju plaću do deset dana bolovanja.

>>>Pravda za sve: Duguje li obrtnik državi, nema pravo na plaćeno bolovanje

Nema nikakve sumnje da bi taj potez vlasti uvelike pomogao tim tvrtkama, a država, koja ima novca za polovne avione, zasigurno bi našla dodatni za zdravstveni sustav. Možda tražim previše, ali i srednje velikim tvrtkama moglo bi se izići ususret, primjerice da se taj rok skrati s 42 dana na mjesec dana. Za velike sustave pak ostali bi jednaki uvjeti jer bi oni mogli mnogo lakše podnijeti ta 42 dana.

Trebamo gledati i šire, odnosno kulturu koju smo razvili. Ako bismo sve plaće s bolovanja prebacili na teret države, pretpostavljam da bi bolovanja bilo još više. Želim reći da sadašnji sustav u kojem dio plaća na bolovanju snose tvrtke ima i kontrolnu funkciju jer će radnik ipak opreznije nastojati izmaknuti se od posla ako zna da će ga poslodavac češće pitati što je s njim nego što bi to činila država. Zato ne bi trebalo potpuno ukinuti tu obvezu, ali svakako bi bilo dobro razmisliti o nekom rješenju, bar za manje tvrtke i obrte.


POST SCRIPTUM

Jedno od pitanja jest treba li poslodavac snositi trošak bolovanja radnika koji se ozlijedio izvan posla. Mislim da treba, ali možda bi bilo najbolje klasificirati bolovanje.

>>>Broj Hrvata koji otvaraju lažna bolovanja u enormnom je porastu

Primjerice, za narušavanje zdravlja izvan posla trebalo bi poslodavcima smanjiti broj dana za koji snose troškove plaće. No ozlijedi li se radnik na poslu ili se razboli zbog lošijih radnih uvjeta, tvrtka bi trebala snositi troškove plaće 42 dana, ako ne i više, možda za cijelo bolovanje. Tako bi država ‘potaknula‘ poslodavce koji ne mare za svoje radnike da ih malo bolje zaštite, a vjerojatno bi i drugi poslodavci uložili više u sigurnost na radu.

26. travanj 2024 16:06