Aktualno
StoryEditor

Rekordna prodaja električnih automobila: Lani prvi put prodano preko milijun komada

02. Lipanj 2018.

Prošle je godine globalno prodano više od milijun električnih automobila, što je prvi puta da je u jednoj godini prodano više od milijun komada e-auta, Međunarodna energetska agencija (IEA) predviđa kako će do 2030. godine na cestama biti 125 milijuna električnih automobila.

>>>Tsunami investicija u električne automobile premašuje 90 milijardi dolara

Prema posljednjim podacima iz 2017. godine, u pogonu je bilo 3,1 milijun takvih vozila, što je rast od 54 posto u odnosu na godinu ranije, piše CNBC.

Također, IEA predviđa kako će istovremeno u razdoblju između 2035. i 2040. godine voziti i 2 milijarde vozila na fosilna goriva.

No kako bi uopće došlo do porasta korištenja električnih automobila, svijet mora zauzeti agresivniji stav u borbi protiv klimatskih promjena i stakleničkih plinova. Također je bitno da vlade ponude svojim građanima poticaje za kupovinu električnih vozila.

>>>U Norveškoj sve više električnih automobila, vlasnici imaju brojne pogodnosti

Najveći rast u prodaji električnih vozila bilježe Njemačka, Japan i Kina.

Norveška je i dalje vodeća u svijetu po njihovom broju, naime, čak 39 posto novih automobila koji su prodani u toj zemlji čine upravo električni auti, dok 6,4 posto automobila u zemlji vozi na struju.

Najviše su na vozila koja pogone baterije orijentirani kupci u Kini, Francuskoj i Nizozemskoj, dok Japan, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo preferiraju hibride koji se pune preko utičnice.

20. travanj 2024 02:40