Aktualno
StoryEditor

Riječka luka dobila novi RTG uređaj vrijedan 1,5 milijun eura

20. Travanj 2018.

Carinska uprava Ministarstva financija u petak je u Rijeci preuzela novi mobilni rendgenski (RTG) uređaj Nuctech MT1213DE, vrijedan 1,5 milijuna eura, a koji će pridonijeti bržem carinskom nadzoru i protoku roba u riječkoj luci.

Uređaj je isporučila tvrtka Securitas Hrvatska, u zajednici ponuditelja s kineskom tvrtkom Nuctech Warsaw Company.

Novi mobilni RTG uređaj nabavljen je uz pomoć fondova Europske unije, iz programa Hercule III, u okviru projekta ‘Zaštita vanjskih granica EU nabavom mobilnog rendgenskog uređaja i specijaliziranog treninga‘, a s ciljem jačanja operativnih kapaciteta nadzora roba i tereta u luci Rijeka.

Iz EU fondova financira se 64 posto projekta, a 36 posto iz državnog proračuna. Projekt obuhvaća trogodišnje održavanje uređaja i obuku za korištenje za 30 djelatnika Carinske uprave.

>>>Luka Rijeka okreće novu stranicu, potpisani ugovori za projekte vrijedni 37,6 milijuna eura

Novi će RTG uređaj uređaj pridonijeti ubrzanju provedbe carinskog nadzora i ubrzanju protoka i manipulacije robama koje se transportiraju u riječkoj luci, istaknuto je na prigodnoj svečanosti.

Uređaj znatno skraćuje vrijeme potrebno za carinski nadzor

Zamjenik ravnatelja Carinske uprave Mario Demirović rekao je da je luka Rijeka važna točka ulaska u EU i u Hrvatsku i u njoj se svake godine ostvaruju značajne zapljene.

U riječkoj luci na godinu se obradi oko 70.000 carinskih deklaracija u postupcima uvoza, izvoza i provoza te nadzor nad robom vrijednom više od 20 milijarda kuna. U prošle tri godine u riječkoj luci je upotrebom operativne tehnike, koju koriste ovlašteni carinski službenici, otkriveno i zaplijenjeno oko 30 milijuna komada različitih vrsta cigareta, 14 tona duhana, 100 kilograma kokaina, rekao je.

>>>Luci Rijeka 34 milijuna eura bespovratnih sredstava za dva projekta

Demirović je istaknuo da Carinska uprava u svom radu mora balansirati između provedbe mjera carinskog nadzora, kojima štiti društvo i javni interes, te što manjeg utjecaja na gospodarstvenike, prijevoznike, uvoznike i druge, odnosno na brzinu obavljanja gospodarskih usluga. Stoga je ovaj uređaj važan korak u ostvarivanju te ravnoteže i u modernizaciji rada, jer će znatno skratiti vrijeme potrebno za carinski nadzor, naglasio je.

Predsjednik uprave Securitasa Hrvatska Ivan Ročić rekao je da je RTG uređaj Nuctech MT1213DE posve samostalan u radu, razlikuje organske i anorganske tvari, može detektirati male količine droga, eksploziva i duhana u kontejnerskom prometu, autobusima, kamionima i osobnim vozilima. Uređaj u jednom satu može skenirati 100 kamiona koji prolaze kroz uređaj ili 20 kamiona kada se sam uređaj kreće, a vozilo koje se pregledava stoji. Može skenirati u oba smjera, u svim vremenskim uvjetima, u luci i izvan nje.

Ročić je krijumčarima poručio da "nakon implementacije novog rendgenskog uređaja pronađu novu luku za svoj rad".

18. travanj 2024 12:14