Aktualno
StoryEditor

Samsung predstavio baterije za EV s dometom do 500 km nakon 20 minuta punjenja

10. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Samsung je predstavio nove baterije za električne automobile pomoću kojih je moguće prijeći oko 600 kilometara. Osim impresivne kilometraže baterije imaju mogućnost brzog punjenja pa za samo dvadesetak minuta vozač električnog automobila može računati na dovoljno energije da prevali do 500 kilometara.

Nove baterije samsungovi znanstvenici predstavili su na Sjevernoameričkom međunarodnom auto showu, javlja Tech Crunch. Za razliku od aktualnih teže su i veće za oko 10 posto ukupne mase.

Masovno proizvodnja kreće 2021. godine, taman na vrijeme da budu korištene u autonomnim vozilima za čije prometovanje se pripremaju moderne ceste i autoceste diljem razvijenog svijeta.

>>>Panasonic u Coloradu gradi autocestu za testiranje automatiziranih vozila

Usporedbe radi, baterije koje u svojim električnim automobilima koristi Tesla mogu osigurati oko 300 prevaljenih kilometara. Utrka tko će ponuditi bolje baterije u punom je jeku, a u Tesli su si postavili cilj da punjenje svedu na 10 do 15 minuta. Tesline baterije za sada mogu skladištiti 125kW energije, pa su znatni napori usmjereni na redizajniranje stanica za njihovo punjenje. Uz navedeno, Tesla je nedavno pokrenuo pogone Giga tvornice u Nevadi gdje u suradnji s Panasonicom namjerava proizvoditi vlastite baterije.

>>>Tesla otvorio ‘Gigatvornicu‘

27. travanj 2024 02:29