Aktualno
StoryEditor

SAP NOW ZAGREB: Budućnost nogometa je digitalna

08. Lipanj 2018.

Nakon što je već zahvatio gotovo sve pore društva i poslovanja, val digitalne transformacije ubrzano osvaja i svijet sporta. Tehnologija mijenja način na koji današnji sportaši ostvaruju korak više u odnosu na konkurenciju – odluke o vrsti treninga, skautiranju protivnika pa čak i izboru taktike donose se uz pomoć alata koji donedavno nisu bili dostupni.

Sa svjetskim prvenstvom pred vratima, nogomet je opet postao nezaobilazna tema u vijestima, na kavama pa i poslovnim sastancima. Pripreme reprezentacija su u punom jeku i ostalo je još malo vremena za uigrati ekipe da budu na vrhuncu. U pohodu na obranu naslova, reprezentacija Njemačke će se i ovo prvenstvo osloniti na SAP SportsOne rješenje.

SAP je izrazito ponosan što je Njemački nogometni savez (DfB) upravo primjenu tog rješenja izdvojio kao ključnu pomoć na putu do titule prvaka svijeta u Brazilu 2014. S obzirom da je razmak između utakmica svega nekoliko dana, treneri i stručno osoblje to vrijeme moraju iskoristiti što efikasnije kako bi ekipa bila spremna za idućeg protivnika. U DfB-u su uvidjeli koristi moderne tehnologije i alata kao što je SAP SportsOne Zahvaljujući ovom rješenju, treninge i pripremu utakmice je moguće isplanirati do najsitnijih detalja na temelju velike količine povijesnih podataka, a i fizioterapeuti ga koriste za vođenje zdravstvenog kartona igrača i prevenciju ozljeda koje predstavljaju jedan od najvećih rizika za uspjeh na turniru.

Sjetimo se situacije s utakmice Hrvatske i Španjolske s prošlog europskog prvenstva kada je Luka Modrić sugerirao Danijelu Subašiću gdje će Španjolac Sergio Ramos pucati kazneni udarac. Zamislimo sada hipotetsku situaciju da na utakmici s Nigerijom protiv Hrvatske bude dosuđen kazneni udarac. Sličan ‘insider‘ bi bio itekako poželjan. S klupe bi uz pomoć SAP Penalty Insights rješenja u nekoliko sekundi mogli analizirati kako je izvođač udarca pucao u takvim situacijama ranije i to sugerirati vrataru.

Prednosti SAP Sports One rješenja su uvidjeli i brojni klubovi, od europskih velikana kao što su Bayern München i Manchester City pa sve do TSG Hoffenheima ili FC Nürnberga. Uzmemo li u obzir da je prema nedavnim istraživanjima trošak ozljede igrača u top četiri nogometne lige u Europi u 2015. iznosio u prosjeku 12.4 milijuna eura po klubu, dolazimo do toga da svake godine klubovi na ozljede troše od 15% do 30% budžeta za plaće. Samim time je jasno zašto je klubovima izrazito važno imati jasan uvid u svaki aspekt treninga i stanja njihovih igrača.

Ovakve inovacije omogućuju sportskim organizacijama da se ponašaju poput modernog poduzeća, donose odluke na temelju analize velike količine podataka, predvide potencijalne scenarije, ostvare dodatne prihode i na kraju, budu ispred konkurencije. Sve više njih odabire SAP kao svog partnera na putu digitalne transformacije.

Kako biste saznali više o tome, pozivam vas da nam se 14. lipnja  pridružite u Kinu Europa na konferenciji SAP NOW Zagreb  i osobno isprobate neki od interaktivnih ‘sportskih showcaseova‘ kao što su Intelligent Stadium i SAP Soccer Showcase 2.0. Vidimo se!

Autor: Mario Klišanić

30. travanj 2024 02:47