Aktualno
StoryEditor

Saucha u raspravi o stanju kaznionica i zatvora iznio vlastita iskustva i založio se za bolje uvjete

11. Srpanj 2017.

Saborsku raspravu o izvješću o stanju kaznionica i zatvora u 2015. godini nezavisni zastupnik Tomislav Saucha iskoristio je u ponedjeljak kako bi iz vlastitog iskustva upozorio na uvjete koji vladaju u hrvatskim zatvorima i potrebu poboljšanja uvjeta.

"Ono što piše u izvještaju, iako ne bih rekao da ne odgovara istini, to su samo brojke. Život je puno drugačiji", kazao je Saucha istaknuvši da su zatvorenici ljudska bića i da kao društvo moramo razmisliti želimo li imati zatvorski sustav koji rehabilitira ili samo koji isključivo kažnjava.

>>> Saucha u istražnom zatvoru

Pohvalio je sve djelatnike koji rade u zatvorskom sustavu, te njihovu humanost i predanost poslu, no ne i uvjete u zatvorskoj ćeliji.

"Problem je naravno u uvjetima... kada vas netko zatvori u 6 do 7 metara kvadratnih i kada vam se u toj prostoriji nalazi vaš krevet, stol s kojeg jedete, školjka za wc koje se nalazi na pola metra od stola na kojem jedete i kada u toj prostoriji provedete 22 sata dnevno onda shvatite da možda to baš i nije najbolje", kazao je Saucha.

"Imate pravo na dva sata dnevno boravka na otvorenom. To izgleda tako da vam netko u sedam ujutro pokuca na vrata ćelije i kaže imate 15 minuta da izađete van i idete šetati. A šetnja izgleda tako da hodate u principu u krug i to jedan sat u jednom smjeru, a drugi sat u drugom da vam se ne zavrti", opisao je Saucha svoj boravak u zatvoru.

Požalio se i na prehranu u kojoj je, kako je kazao, kruh osnovna namirnica, ali i režim tuširanja od dva puta tjedno zimi odnosno tri puta tjedno ljeti. Saucha je kazao kako govori u ime zatvorenika čiji se glas rijetko čuje, te apelirao na zastupnike da počnu razmišljati o njima i založe se za popravak uvjeta u zatvorima.

Tijekom 2015. godine kroz zatvorski sustav prošlo je 11575 zatvorenika, a kaznu zatvora izdržavao je 5141 zatvorenik. U odnosu na 2014. godinu, tijekom koje je kaznu izdržavalo 6068 zatvorenika, bilježi se smanjenje za 14,51 posto, istaknuo je državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić predstavljajući izvješće o stanju kaznionica i zatvora.

>>> Uskok: Županijski sud je zbog Sauche i Zeljko napravio presedan

Time je nastavljen trend smanjenja broja zatvorenika koji je započeo 2011. godine, dodao je Salapić.

Ines Strenja- Linić (Klub Mosta) upozorila je na problem nedostatka pravosudnih policajaca kojih je, tvrdi, 1300 manje od onog što je predviđeno sistematizacijom. Prigovorila je i na neprimjerene uvjete za posjete djece roditeljima u zatvoru.

Saborski zastupnici poslijepodne su raspravili i konačni prijedlog izmjena Zakona o željeznici pri čemu su još jednom upozorili na loše stanje i nužnost modernizacije hrvatskih željeznica.

Raspravili su i izvješće o ostvarivanju prva na besplatnu pravnu pomoć u 2016. za što je u izvještajnoj godini utrošeno 2,8 milijuna kuna.

Također su podržali prijedlog zakona o zemljišnim knjigama kojim bi se trebali ubrzati postupci sređivanja zemljišnih knjiga i njihovo usklađivanje s katastrom.

Bez rasprave zastupnici su odradili i prijedlog odluke o imenovanju Marije Jelkovac (HDZ) za članicu Državnoodvjetničkog vijeća iz reda zastupnika umjesto Dražena Bošnjakovića koji je imenovan za ministara pravosuđa, kao i prijedlog odluke o imenovanju Željka Lackovića (NZ) za člana Državnog sudbenog vijeća iz reda zastupnika parlamentarne većine umjesto Mostovog Miroslava Šimića.

Sabor sjednicu nastavlja u utorak.

03. prosinac 2023 10:08