Aktualno
StoryEditor

Škrtić: Nove tehnologije neće isključiti ljudski faktor ni u kojem segmentu poslovanja

15. Svibanj 2018.

Odjeli ljudskih potencijala imaju jednu od ključnih uloga u 4. industrijskoj revoluciji, otkriva Sabina Škrtić, članica Uprave Enna grupe. Škrtić, HR stručnjakinja koja je niz godina provela na poziciji direktorice ljudskih potencijala u Tvornici duhana Rovinj te kasnije i u Adris Grupi, na Liderovoj konferenciji 4. industrijska revolucija 17. svibnja sudjelovat će kao panelistica na okruglom stolu 2 - 3 - 4 - Hrvatska?

Kakvu ulogu imaju odjeli upravljanja ljudskim potencijalima u implementaciji novih tehnologija?

- HR ima jednu od ključnih uloga u implementaciji novih tehnologija. HR mora posjedovati duboko razumijevanje poslovne strategije i ciljeva, kao i poslovnog okruženja unutar kojeg kompanije djeluju. U tom kontekstu, HR je u dobroj mjeri odgovoran da u suradnji s vršnim i srednjim managementom definira i provodi HR strategije i politike takve da osiguravaju uvijek adekvatnu razinu znanja unutar kompanije te mindset i korporativnu kulturu takvu da poticaj dolazi i iz samog sustava za prepoznavanje i primjenu novih rješenja i novih tehnologija u svakodnevnom poslovanju.

Kako se što prije ‘ufurati‘ u sve što donosi industrija 4.0, saznajte na konferenciji 4. industrijska revolucija 17. svibnja u zagrebačkom Branimir Centru. Prijavite se!

Jesu li tehnologije koje se koriste pri zapošljavanju i praćenju radne uspješnosti dovoljno napredne da se mogu koristiti samostalno, ili je ipak ljudski faktor i dalje presudan?

- Iluzorno je očekivati da primjena novih tehnologija isključuje ljudski faktor u bilo kojem segmentu poslovanja, pa tako i u HR-u; primjene novih tehnologija unapređuju procese, ubrzavaju ih i nude nova rješenja, točnije platformu za generiranje novih i inovativnih rješenja. One zapravo olakšavaju "zastarjele" i uvjetno rečeno jednostavne operativne procese, te omogućavaju analitički kontekst koji omogućava lakše učenje, donošenje odluka; u tom smislu ljudski faktor će uvijek biti prisutan, ali od njega su druga očekivanja.

>>>Vollmar: U digitalizaciji hrvatskog i njemačkog gospodarstva nema razlike, treba početi što ranije

Možete li nam navesti neke ključne alate koje koriste odjeli ljudskih potencijala?

- Danas ih već ima bezbroj; niz aplikacija i alata koji olakšavaju i ubrzavaju procese u HR-u; možda je najbolji primjer bilo koje rješenje HR Management sustava koji objedinjava od obračuna plaća, preko praćenja uspješnosti, razvoja zaposlenika te pokriva niz svakodnevnih procesa poput godišnjih odmora, putnih naloga; danas su na raspolaganju i aplikacije u segmentu procjene zaposlenika, ocjene zadovoljstva, internih komunikacija... gotovo da nema područja unutra HR-a gdje već ne postoje neka rješenja.

S obzirom na to da bi 4. industrijska revolucija i razvoj tehnologije mogli eliminirati niz radnih mjesta kako će se to odraziti na upravljanje ljudskim potencijalima? Hoće li u budućnosti biti mjesta za HR?

- HR-ovi se generalno suočavaju s promjenama vrijednosnog sustava iz generacije u generaciju. Očekivanja novih generacija, njihove vrijednosti kojima se vode, su već danas značajno drugačije od generacija koje su ulazile na tržište rada prije 10-ak godina. Ne slažem se s jednoznačnom tezom kako nove tehnologije eliminiraju radna mjesta... Da, eliminiraju jedan tip radnih mjesta, ali istovremeno otvaraju čitav dijapazon novih s drugačijim kompetencijama, znanjima, vještinama i očekivanjima. Sposobnost učenja i inovativnog razmišljanja upravo u ovom kontekstu sve više dolaze do izražaja. Smatram da nove tehnologije više nisu nove - one su naša stvarnost, a to što ih mi percipiramo kao "nove" umjesto da ih proaktivno prihvatimo i koristimo više govori o našoj "uskoj stvarnosti" u kojoj se, nažalost, u Hrvatskoj još uvijek kreće velik broj poslovnih sustava.

>>>4. industrijska revolucija: Pravila za tech menadžere

Radite u energetskoj industriji. Kako će automatizacija u tom sektoru utjecati na radna mjesta?

- Na isti način kako sam već navela - traže se polivalentni kadrovi, s visokom sposobnosti učenja i generiranja novog znanja svakodnevnim deriviranjem iskustva i postojećih kompetencija. Zapravo, nalazimo se u vrlo poticajnom, zanimljivom i inspirativnom dobu, a dani koji dolaze bit će još zanimljiviji.

01. listopad 2023 21:21