Aktualno
StoryEditor

Štern: MOL-ovo povlačenje tužbe mali je korak i znak dobre volje za hrvatski pristup OECD-u

19. Prosinac 2018.

Mađarski MOL povukao je iznenada i bez objašnjenja tužbu protiv Hrvatske podnesenu na Okružnom sudu u Washingtonu, izvijestio je u srijedu Večernji list. Radi se o postupku kojim je MOL lani zatražio da američki sud prizna i prihvati arbitražnu odluku Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi koja je prije točno dvije godine odlučila u korist MOL-a, a protiv Hrvatske.

>>>MOL povukao tužbu protiv Hrvatske – Večernji

Energetski stručnjak i bivši predsjednik Uprave INA-e Davor Štern naziva tu tužbu malom i marginalnom, koja je rezultirala tako da je famozni MOL ispao nevin, a Hrvatska je izgubila 14,5 milijuna eura, a iznenadno povlačenje tužbe protiv Hrvatske u Washingtonu naziva malim korakom, od koje će se uskoro vidjeti hoće li biti kakve koristi.

Naime, zanimljivo je, kako piše Večernji list, da su 12. rujna europarlamentarci iz HDZ-a podržali mađarskog premijera Viktora Orbána u Europskom parlamentu, koji je po prvi puta u povijesti pozvao Vijeće da utvrdi postoji li očita opasnosti da jedna država članica - Mađarska teško krši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija. Naime, Orbánu se na teret stavljala zlouporaba novca iz Europske unije, gušenje neovisnosti sveučilišta, ali i migrantska kriza. Nakon toga Mađarska je povukla blokadu hrvatskog ulaska u OECD, a da 24. rujna MOL je odustao od tužbe protiv Hrvatske.

- Ovo je po meni samo mali korak i čak znak dobre volje za hrvatski pristup OECD-u ili tako nešto. ‘Sad vi prema nama popuštajte kako smo mi popustili prema vama‘, rekao je Štern.

Podsjetimo, u studenom 2013. MOL je zatražio od Centra za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu da počne arbitražu protiv Hrvatske. Sljedeće godine Ministarstvo gospodarstva podnosi arbitražnu tužbu Komisiji Ujedinjenih naroda u Ženevi protiv MOL-a. U prosincu 2016. u Ženevi Arbitražni sud odlučuje u korist MOL-a, a Hrvatska gubi.

10. svibanj 2024 19:09