Aktualno
StoryEditor

Što ostavka predsjednika Svjetske banke Jim Yong Kima znači za Hrvatsku

12. Siječanj 2019.

Možda je malo pretjerivanje reći da je svjetska financijska zajednica obezglavljena nakon iznenadne ostavke predsjednika Svjetske banke Jim Yong Kima – koji je najavio da od 1. veljače počinje raditi u jednoj tvrtki kako bi se ‘još više fokusirao na infrastrukturne investicije u zemljama u razvoju‘.

Posao će do izbora novog čelnika voditi izvršna direktorica, Bugarka Kristalina Georgieva. No prava strepnja ne vlada zbog nje, nego zbog izbora Kimova nasljednika. Naime, tradicija da šef Banke bude američki državljanin diskvalificira Georgievu, koja ima sve druge kvalitete potrebne da sjedne u Kimov ured.

>>>‘Sindikalna‘ upozorenja iz Svjetske banke

Ionako je dosad operativno vodila poslovanje dok se američki liječnik korejskog podrijetla bavio strategijom i diplomacijom.

SAD je najveći dioničar Svjetske banke pa se sada može očekivati odluka – Donalda Trumpa. A to je dovoljan razlog za strepnju i u Svjetskoj banci i u njezinim članicama, pa i u Hrvatskoj, gdje portfelj Svjetske banke obuhvaća zajmove od 970 milijuna dolara i tehničku pomoć, među ostalim, na sljedećim područjima: prostorna analiza siromaštva, konkurentnost poslovnih klastera, analiza javnih izdataka za znanost i inovacije, analiza lakoće poslovanja (Doing Business) u pet gradova i deregulacija usluga.

25. travanj 2024 13:54