Aktualno
StoryEditor

Strani piloti, lovci, sudski tumači i vještaci te mornari mogu slobodno raditi u RH

03. Siječanj 2019.

Donošenjem novog Popisa reguliranih profesija smanjuje se broj reguliranih profesija u Hrvatskoj, s postojećih 287 na predložene 182 profesije, što će omogućiti olakšan pristup tržištu rada te potaknuti konkurentnost, rekao je Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

S Popisa reguliranih profesija izostavilo se one profesije koje ne odgovaraju pojmu regulirane profesije. Riječ je o nazivima radnih mjesta, zanimanjima, napredovanjima u struci i sl., ali su određena središnja tijela državne uprave i zakonski deregulirala određene profesije kako bi im bio olakšan pristup tržištu rada i zapošljavanju - primjerice turistički pratitelj više nije zakonski regulirana profesija, već uređena tržištem.

Izostavljanje neke profesije ili zanimanja s Popisa reguliranih profesija ne znači da više ne postoje uvjeti za rad u njima jer svako radno mjesto podrazumijeva da moraju biti zadovoljeni određeni uvjeti. Ako neka profesija nije na Popisu to znači da se na nju neće primjenjivati postupci priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija propisani Zakonom, nego se primjenjuju pravila koje propisuje samo tržište, odnosno zahtjevi radnih mjesta.

Dakle, na samom se tržištu rada ništa ne mijenja ako određena profesija nije sastavni dio Popisa. Ista pravila vrijede i za državljane trećih zemalja koji moraju ispuniti sve uvjete za rad kao i hrvatski državljani.

Neke od profesija koje više nisu na Popisu reguliranih profesija su Ovlašteni carinski zastupnik i službenik, profesionalni diplomat, instruktor vožnje u autoškoli, sudski tumač, procjenitelj i vještak, profesionlani piloti (aviona i helikoptera), osoblje za održavanje zrakoplova te kotrolori zračnog promet, članovi kabinske posade aviona, Isto tako, na Popisu više nisu profesije vezane za članove posade broda, kao što su zapovjednik broda i mornar.

Nadalje, lovac također više nije regulirana profesija, kao ni inspektori zaštite okoliša.

Najnoviji Popis reguliranih profesija nađite OVDJE

Zakon o reguliranim profesijama pogledaje OVDJE 

29. travanj 2024 01:41