Aktualno
StoryEditor

Svjetlovod: Širokopojasni internet dolazi u istarska i primorskogoranska sela

23. Travanj 2019.

Ericsson Nikola Tesla i tvrtka RUNE Crow potpisali su ugovor vezan uz implementaciju pristupa širokopojasne svjetlovodne mreže u ruralnim područjima Istarske i Primorskogoranske županije, stoji u priopćenju iz Ericssona objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Rural Network Project (RUNE) je prvi i u ovom trenutku jedini međunarodni projekt na razini Europe kojim se povezuje teritorij više zemalja članica putem jedinstvene prekogranične svjetlovodne mreže. Izgradnjom mreže u ruralnim područjima Hrvatske i Slovenije koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom i gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internetskih usluga, RUNE će jedinicama lokalne samouprave pomoći u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020. Također će pridonijeti liberalizaciji tržišta elektroničkih komunikacijskih usluga, što u konačnici svim operatorima jamči ravnopravan pristup krajnjim korisnicima uz jednake uvjete. Ovaj projekt se financira putem Connecting Europe Broadband Fund (CEBF), fonda za financiranje infrastrukture širokopojasne mreže diljem Europe, kao prve investicijske platforme za podršku širokopojasne infrastrukture u okviru European Fund for Strategic Investment (EFSI), središnjeg stupa investicijskog plana za Europu.

- Ovaj projekt je iznimno važan za širenje širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima kao temelja njihovog razvoja jer postoji jasna korelacija između dostupa do širokopojasne infrastrukture i porasta BDP-a - rekao je Goran Ožbolt, direktor prodaje i marketinga za alternativne operatore Ericsson Nikole Tesle.

Goran Živec, osnivač RUNE projekta, zahvalio je ‘svim lokalnim zajednicama i ostalim dionicima koji su nam dali povjerenje da alternativnim pristupom realiziramo širokopojasnu svjetlovodnu mrežu u ruralnim područjima Istarske i Primorsko-goranske županije‘.

Saša Ukić, član Uprave RUNE Crowa naglasio je važnost početka ulaganja u izgradnju širokopojasne infrastrukture po modelu optika do svake kuće (FTTH) u ruralnim područjima, stoji, među ostalim, u priopćenju Ericsson Nikole Tesle.

13. lipanj 2024 03:15