Aktualno
StoryEditor

Talijanska vlast neće spašavati avioprijevoznika AlItaliju, Lufthansa zainteresirana za kupnju

26. Travanj 2017.

Talijanska vlada poručila je u srijedu da će posrnuli zrakoplovni prijevoznik AlItalia biti prodan "onome tko ponudi najvišu cijenu", isključujući ponovo mogućnost njegove nacionalizacije.

Premijer Paolo Gentiloni kazao je da je razočaran što su radnici odbili plan restrukturiranja, koji je uključivao masovna otpuštanja i znatno sniženje plaća. Ponovio je da država ne može i neće intervenirati kako bi spasila kompaniju. "Istina je ono što sam rekao ranije i što ću danas ponoviti: nisu ispunjeni uvjeti za nacionalizaciju Alitalije", naglasio je talijanski premijer.

Ministar prometa Graziano Delrio izjavio je pak da će prijevoznik biti prodan "onome tko ponudi najvišu cijenu". Iz vlade istodobno stižu pozitivne reakcije na razmatranu mogućnost da Alitaliju djelomično preuzme njemačka Lufthansa. Budućnost gubitaškog avioprijevoznika obavijena je neizvjesnošću nakon što su radnici odbacili plan restrukturiranja koji je uprava predstavila kao jedinu alternativu stečaju.

>>> Croatia Airlines proslavila četvrt stoljeća partnerstva s Lufthansom Technik

Etihad Airways, vlasnik 49-postotnog udjela u Alitaliji, i ostali dioničari uvjetovali su sudjelovanje u dvije milijarde eura ‘teškoj‘ dokapitalizaciji radničkim prihvaćanjem restrukturiranja. Dokapitalizacija je inače uključivala kombinaciju kredita i novog dioničarskog financiranja. Iako je početni prijedlog plana ublažen nakon razgovara sa sindikatima, više od dvije trećine radnika odbacilo ga je u ponedjeljak. Najnoviji nacrt plana restrukturiranja uključuje ukidanje 1.700 od ukupno 12.500 radnih mjesta i rezanje plaća za dio radnika i do osam posto.

Upravni odbor kompanije zatražio je u utorak od vlade da imenuje upravitelja radi pronalaženja kupca odnosno gašenja Alitalije.

"Najlogičniji ishod bio bi kratak period izvanredne uprave koji bi nakon isteka šest mjeseci mogao završiti djelomičnom ili kompletnom prodajom imovine Alitalije", kazao je ministar ekonomskog razvoja Carlo Calenda. Dodao je da će vlada od Europske komisije zatražiti dozvolu da Alitaliji posudi 300 do 400 milijuna eura radnog kapitala radi normalnog izvođenja letova u šestomjesečnom razdoblju do eventualne prodaje. Ekonomisti upozoravaju da bi stečaj Alitalije mogao sa sobom povući i nekih 20 tisuća radnih mjesta ako se uključe i ona u podizvođačima.

20. travanj 2024 05:18