Aktualno
StoryEditor

FOTO: Tko je pobjednik Dana hrvatskog pršuta? Nije jedan poznati gradonačelnik...

26. Travanj 2019.

Drniški pršut Drniških delicija Maran pobjednik je petih Dana hrvatskog pršuta.

- Konkurencija je bila jaka, iako je proizvođača još uvijek premalo za iskorak u Europu - izjavio je vlasnik Zoran Ćevid.

Predsjednik klastera Hrvatskog pršuta Darko Markotić istaknuo je kako je proizvodnja pršuta u pet godina porasla za šezdeset posto, na 400 tisuća pršuta, uz uloženih 40 milijuna eura.

Da je svinjogojstvo strateška grana koju Vlada planira razvijati istaknuo je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, te obećao nacionalnu financijsku potporu proizvođačima.

- Osim izvoznog potencijala, hrvatski pršut ima i veliki potencijal za plasman u turizmu kroz vrhunsku gastronomsku ponudu, jer moderni turisti traže autentičan doživljaj i upravo kroz eno i gastro ponudu mogu najbolje upoznati način života, običaje i bogatu tradiciju stanovništva na određenoj destinaciji - rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK.

Zlatne plakete nagrađenima dodijelio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, pohvalivši se kako i sam proizvodi pršut kojeg su okupljeni mogli i kušati. Za razvoj pršutarske proizvodnje dodijeljene su i posebne nagrade proizvođačima Josipu Hreljaku, vlasniku tvrtke Pisinium koja je poznata po proizvodnji vrhunskih istarskih pršuta i Juri Bariću, vlasniku tvrtke Opskrba Trade iz Slivnog kod Imotskog, poznate po proizvodnji dalmatinskog pršuta.

26. travanj 2024 09:32