Aktualno
StoryEditor

Toyota RAV 4: Peta generacija nije veća, ali atraktivnija je

15. Travanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=wsjkId2kK1s

Toyota RAV 4 jedan je od prvih SUV-ova na svjetskom pa i hrvatskom tržištu. Prvi put predstavljen je još 1994. u dvije verzije, atraktivnijoj s trojim vratima i praktičnijoj s petorima. Da sada ne nabrajamo sve generacije, možemo samo navesti podatak da je u Hrvatskoj ipak najbolje prošla treća generacija, koja se proizvodila od 2005. do 2012., iz objektivnih i subjektivnih razloga. Objektivni su da je to bilo zlatno doba za prodaju novih automobila u Hrvatskoj i k tome je RAV 4 tada cjenovno bio pozicioniran u nižem segmentu negoli je to danas, a subjektivni je razlog da je Toyota pogodila dizajn za tu generaciju. Nasljednik, odnosno četvrta generacija koja je još u prodaji, jednostavno je bila previše konzervativan i, kao što smo spomenuli, znatno skuplji.

Više mjesta za putnike

Novi će RAV i ovaj put biti jasno prepoznatljiv iako će biti elemenata koje imaju svi Toyotini modeli. Na tržištu će se pojaviti potkraj godine.

Što nam donosi nova – jubilarna – peta generacija, koja bi se trebala pojaviti potkraj godine, odnosno početkom 2019.? Kad je riječ o cijeni, nismo optimisti, iako, naravno, još ne raspolažemo parametrima nužnima za konačni sud. Međutim, Toyota je u međuvremenu izbacila uspješni model CH-R u nižem segmentu, stoga se može očekivati da će RAV4 ciljati na modele poput Volkswagen Tiguana, koji baš nisu povoljni. Prema prvim pokazateljima sigurno je da će novi RAV 4 biti atraktivniji od prethodnika. Upotrijebljeni su pojedini elementi koje viđamo i u drugim Toyotama, ali RAV 4 jasno je prepoznatljiv, što je svakako pozitivno. Također je dizajnerski smireniji u odnosu na CH-R, a to je i očekivano jer se obraća drugoj klijenteli. Dimenzije su ostale iste kao kod prethodnika, ali ipak bi trebalo biti malo više mjesta za putnike i prtljagu.

Sasvim izbačen dizel

Unutrašnjost je jednostavno osmišljena i ima donekle pravokutne plohe. Ne možemo reći da je to nešto najoriginalnije što smo vidjeli na tržištu, ali napredak je u odnosu na prethodnika. I, da, napokon su u Toyoti izbacili mali digitalni sat, koji je bio suvišan u svakom smislu. Točne tehničke karakteristike još nisu poznate, ali sigurno neće biti dizelskih motora; osnovni model pokretat će dvolitreni benzinski pogon i bit će hibridnih izvedbi. Kupac će moći birati između prednjeg pogona i 4 x 4 te između klasičnoga manualnog mjenjača i automatike.

29. travanj 2024 02:35