Aktualno
StoryEditor

Trumpova prijetnja na ZSE-u: Američke carine mogle bi porasti s 10 na 25 posto

07. Veljača 2019.

Tržište kapitala u Hrvatskoj, kao i naša nacionalna ekonomija pod velikim je utjecajem događaja u inozemstvu. Čulo se to na okruglom stolu koji je na Zagrebačkoj burzi okupio brokere, fondaše, regulatore. Okruženje nam usporava.

- Posljednje procjene pokazuju pad gospodarstva. U Europi usporavaju Njemačka i Italija. Ako globalne trgovinske odnose uzmemo u obzir, 50 posto kineskog izvoza u SAD-u opterećen je carinom. Ako se ne postigne dogovor, carina će sa 10 porasti na 25 posto. Pitanje je kako će to utjecati na svijet. U najgorem scenariju, kinesko gospodarstvo moglo bi usporiti za jedan postotni bod. To stvara određenu neizvjesnost na tržištima, zarade kompanija koje se prelijevaju na tržište kapitala, rekla je Zrinka Živković Matijević, analitičarka RBA banke.

No, tržište rada u SAD-u iznimno dobro napreduje, nastavlja Živković Matijević, stopa nezaposlenosti je četiri posto i opada.

- Rast gospodarstva bio je 2,9 posto, ali se ipak očekuje usporavanje U poljoprivrednom sektoru se osjećaju već problemi. Sama činjenica da se SAD nalazi u pregrijanoj situaciji što je jasno upozorenje investiorima. No, nitko ne može predvidjeti kako i kada će doći do pada, kaže Živković Matijević.

Upozorila je kako je najduže razdoblje ekspanzije SAD-a trajalo je 120 mjeseci, sada raste 116 mjeseci.

- Mislim da to dovoljno govori, izjavila je Živković Matijević.

HNB je svoju projekciju radio prije dva mjeseca. Danas se slika drastično promijenila.

- Očekivali smo rast od 2,7 posto. No, struktura rasta nam se pokvarila. Potrošnja puno više utječe na rast. Očekivali smo oporavak investicija, pogotovo u javnom sektoru jer godinama imalo loše performanse tih investicija. Ono što je problem i dalje je inozemstvo. Nismo znali koliko snažno i brzo će se to dogoditi i to nas je iznenadilo. Projekcije globalnog rasta su već spuštene sa 3,7 posto na 3,5 posto. Očekivanja su se najviše revidirala u eurozoni, sa 1,9 na 1,6 posto i to zbog utjecaja Njemačke. Projekcije se mijenjaju iz dana u dan. MMF je očekivao rast od 1,5 posto, njemačka vlada je izašla s projekcijom od 1 posto. Iz dana u dana se stvari mijenjaju. Francuska i Španjolska solidno rastu, ali mi smo najviše oslonjeni na Italiju i Njemačku, kaže Vedran Šošić, viceguverner HNB-a.

Ante Žigman, čelni čovjek Hanfe rekao je kako ekonomska kretanja imaju izravnu posljedicu na tržišta kapitala. Posljednjih mjeseci je u fazi nervoze i neizvjesnosti, Brexit je tu najveća tema. Najveća tema je i Italija. Vidimo lagano uspavljivanje tržišta kapitala u Europi. Burza u Londonu jedna je od najjačih u Europi, to ne smijemo zaboraviti, kaže Žigman.

Značajan utjecaj na naše tržište kapitala imat će i ulazak u eurozonu. Prvi koraci započeti su 2017. godine predstavljanjem eurostrategije.

- Rasprava traje još danas. No, tamo nismo pokrili tržište kapitala i nadam se da ćemo ispraviti tu pogrešku. Idući korak je slanje zahtjeva za ulazak u ERM II, vjerujemo da je to moguće do srpnja. To pismo će sadržavati listu mjera kojima ćemo se obvezati napraviti određene mjere. Vjerujem da ćemo u roku godine dana ispuniti ta očekivanja. U tom pismu će biti ulazak u suradnju regulatora. Ostale mjere, ovise o specifičnosti zemalja, kazao je Šošić.

Sve u svemu, tržište kapitala nada se pozitivnom promjenama. Nada se rastu. Još samo da je investitora na burzi, bilo bi odlično.

28. travanj 2024 13:11